Baltarusijos žurnalistų asociacija ragina valdžią nesikišti į žiniasklaidos darbą

Baltarusijos žurnalistų asociacija (BAŽ) trečiadienį viešu kreipimusi paragino valdžią nesikišti į žiniasklaidos darbą ir paleisti sulaikytus kolegas.

Baltarusijos žurnalistų asociacija ragina valdžią nesikišti į žiniasklaidos darbą.<br>T.Bauro nuotr.
Baltarusijos žurnalistų asociacija ragina valdžią nesikišti į žiniasklaidos darbą.<br>T.Bauro nuotr.
Baltarusijos žurnalistų asociacija ragina valdžią nesikišti į žiniasklaidos darbą.<br>T.Bauro nuotr.
Baltarusijos žurnalistų asociacija ragina valdžią nesikišti į žiniasklaidos darbą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 11:13 PM

„Baltarusijos žiniasklaidos sektoriaus atstovai ragina valdžią nutraukti žurnalistų baudžiamąjį persekiojimą, paleisti kolegas iš kalėjimo, grąžinti nevalstybinei žiniasklaidai vietą spaudos ir platinimo sistemoje, atkurti prieigą prie interneto svetainių ir nutraukti nepagrįstą valstybės kišimąsi į žiniasklaidos ir žurnalistų darbą“, – rašoma BAŽ tinklapyje paskelbtame kreipimesi.

Iki šiol šį atvirą laišką pasirašė daugiau nei 150 žmonių.

Kreipimasis buvo išsiųstas prezidentūrai, vyriausybei, parlamentui, Generalinei prokuratūrai ir Tyrimų komitetui.

Kreipimesi, be kita ko, minima Baranovičių laikraščio „Intex-press“ situacija. Šis leidinys yra gavęs Informacijos ministerijos įspėjimą dėl opozicionierės Sviatlanos Cichanouskajos interviu paskelbimo.

„Be to, [pašto tarnyba] „Belpošta“ atsisakė įtraukti laikraštį į prenumeratos katalogą, o [spaudos kioskai] „Belsajuzdruk“ atsisakė jį pardavinėti“, – nurodė BAŽ.

Pasak asociacijos, su panašiomis problemomis susiduria ir tokie leidiniai kaip „Narodnaja volia“, „BelGazeta“ „Svabodnyja naviny plius“, „Kamsamolskaja pravda v Belarusi“.

Kreipimosi autoriai taip pat teigia, kad žurnalistai vis labiau spaudžiami, kritikuoja naujausias žiniasklaidos įstatymų pataisas, dėl kurių jie „smarkiai pablogėjo“.

1995 metais įsteigta nevyriausybinė organizacija BAŽ pastaruoju metu ne kartą smerkė baltarusių žurnalistų sulaikymą, jų teisių pažeidimus.

Vasarį saugumo pajėgos dėl įtariamų „viešosios tvarkos pažeidimų“ atliko kratas BAŽ biuruose, taip pat tam tikrų žurnalistų ir žmogaus teisių gynėjų namuose Minske ir kituose didmiesčiuose.

Baltarusijoje daugiau nei pusmetį tęsėsi masiniai protestai po praėjusių metų rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalavo A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir pakartotinio balsavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.