Maskva ir Ankara ragina deeskaluoti įtampą po žydų ir palestiniečių smurto protrūkio

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį paragino deeskaluoti įtampą po kruvino smurto protrūkio tarp Izraelio ir palestiniečių anksčiau šią savaitę, nurodė Kremlius.

 Maskva ir Ankara ragina deeskaluoti įtampą po žydų ir palestiniečių smurto protrūkio.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
 Maskva ir Ankara ragina deeskaluoti įtampą po žydų ir palestiniečių smurto protrūkio.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 3:13 PM

„Buvo išreikštas rimtas susirūpinimas dėl tebesitęsiančių susirėmimų ir augančio žuvusių bei sužeistų žmonių skaičiaus“, – rašoma Kremliaus išplatintame pareiškime.

Jame priduriama, kad Rusija ir Turkija „paragino [konflikto] šalis deeskaluoti įtampą ir taikiai spręsti iškylančius klausimus“.

Izraelio pajėgos nuo pirmadienio surengė šimtus aviacijos smūgių Gazos Ruože, iš kur „Hamas“ ir kiti kovotojai atsakė paleisdami pliūpsnį raketų į Izraelio miestus.

Praėjusį penktadienį kilęs didžiausias smurto protrūkis per septynerius metus jau pareikalavo daugiau kaip 50 gyvybių.

Pasaulis turi surengti Izraeliui „tvirtą“ pamoką, sakė R. T. Erdoganas V. Putinui, JT Saugumo Tarybai ruošiantis spręsti smurto protrūkio tarp Izraelio ir palestiniečių problemą.

R. T. Erdoganas, atvirai remiantis palestiniečių siekius, ėmėsi diplomatijos ir pasikalbėjo su virtine regiono lyderių bei smerkė Izraelio „terorą“.

Kalbėdamas su V. Putinu Turkijos prezidentas sakė, kad „tarptautinei bendruomenei reikia duoti Izraeliui tvirtą ir atgrasomą pamoką“, – pranešė Turkijos prezidentūra.

JT Saugumo Taryba, kur Rusija yra nuolatinė narė, privalo „perduoti ryžtingą ir aiškią žinią Izraeliui, kad [jis] sustabdytų savo išpuolius“, sakė R. T. Erdoganas.

JT Saugumo Taryba vėliau trečiadienį rengia neeilinį posėdį – jau antrą per pastarąsias tris dienas, pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Pirmasis pirmadienį vykęs posėdis baigėsi be bendro narių pareiškimo, Jungtinėms Valstijoms „šiuo etapu“ nepanorus pritarti pareiškimo projektui, kurį pateikė Norvegija.

R. T. Erdoganas taip pat sakė, kad valstybės turi taip pat aptarti „idėją siųsti į regioną tarptautines pajėgas, kad apsaugotų palestiniečių civilius“, pranešė prezidentūra.

Naujausias smurto protrūkis išprovokavo kelis vakarus iš eilės rengiamus didelius palestiniečių palaikymo protestus Stambule ir Ankaroje, vykstančius nepaisant dėl koronaviruso įvestų apribojimų.

Turkija taip pat atšaukė kvietimą Izraelio energetikos ministrui Yuvaliui Steinitzui dalyvauti Anatolijos diplomatiniame forume, kuris vyks šiame Turkijos pajūrio kurorte birželio 18–20 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.