Latvijos ambasadorius: Rygos ir Maskvos santykiai yra blogiausi nuo šaltojo karo laikų

Šiuo metu Rygos ir Maskvos santykiai yra žemiausio lygio nuo šaltojo karo laikų. Tai ketvirtadienį pareiškė Latvijos ambasadorius Rusijoje Maris Riekstinis.

Šiuo metu Rygos ir Maskvos santykiai yra žemiausio lygio nuo šaltojo karo laikų. Tai ketvirtadienį pareiškė Latvijos ambasadorius Rusijoje Maris Riekstinis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Šiuo metu Rygos ir Maskvos santykiai yra žemiausio lygio nuo šaltojo karo laikų. Tai ketvirtadienį pareiškė Latvijos ambasadorius Rusijoje Maris Riekstinis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2021, 1:46 PM

„Santykius tarp Latvijos ir Rusijos, arba tarp Rusijos ir Vakarų apskritai, dabar galima apibūdinti kaip pasiekusius žemiausią tašką nuo šaltojo karo laikų. Tam yra kelios priežastys, istorinės priežastys, bet svarbiausias posūkis šiuose santykiuose buvo 2014 metų įvykiai (Ukrainoje)“, – sakė jis Latvijos televizijos kanalui „TV3“.

M. Riekstinis taip pat komentavo Rusijos diplomatų išsiuntimą iš Baltijos šalių ir atsakomąjį RF žingsnį. „Viena vertus, tai labai rimtas žingsnis. Bet būtų neteisinga apibūdinti tai kaip kažkokią nepaprastąją situaciją arba krizę santykiuose. Vienos diplomatinių santykių konvencija suteikia kiekvienai valstybei teisę be aiškinimų paskelbti kitos šalies diplomatus nepageidaujamais asmenimis ir paprašyti juos per tam tikrą laiką išvykti“, – pabrėžė Latvijos ambasadorius Rusijoje.

Balandžio 17 d. Čekijos pareigūnai pareiškė, kad Maskva susijusi su sprogimais amunicijos sandėliuose Vrbeticės kaime 2014 metais, kur žuvo du žmonės, ir išsiuntė 18 Rusijos diplomatų, kurie buvo įvardyti kaip Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojai. Rusijos URM pareiškė Prahai griežtą protestą dėl šio „nepagrįsto“ žingsnio ir paskelbė nepageidaujamais asmenimis 20 Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojų.

Balandžio 23 d. Lietuva, Latvija ir Estija, solidarizuodamosi su Čekija, pareiškė išsiunčiančios Rusijos diplomatus, kurių veikla nesuderinama su diplomato statusu. Latvija ir Estija išsiuntė po vieną žmogų, Lietuva – du.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.