Gynybos ministerija: Azerbaidžano kariuomenė tebėra Armėnijos teritorijoje Siuniko srityje

Šiuo metu Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos yra Armėnijos teritorijoje Siuniko srityje, per derybas, vykusias ketvirtadienį, Armėnija pareikalavo išvesti kariuomenę. Tai penktadienį žurnalistams pranešė šaltiniai Armėnijos gynybos ministerijoje.

Armėnijos gynybos ministerija pranešė, kad anksti rytą Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos „sienos koregavimo“ tikslais mėgino atlikti „tam tikrus darbus“ viename iš Siuniko srities pasienio rajonų.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Armėnijos gynybos ministerija pranešė, kad anksti rytą Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos „sienos koregavimo“ tikslais mėgino atlikti „tam tikrus darbus“ viename iš Siuniko srities pasienio rajonų.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 10:32 AM, atnaujinta May 14, 2021, 10:33 AM

„Per vakarykštes derybas mūsų atstovai griežtai pareikalavo išvesti kariuomenę ir pabrėžė, kad neketina atiduoti nė vieno metro mūsų teritorijos. Priešininko ginkluotosios pajėgos tebėra pasienio ruože Siuniko srityje, mūsų žiniomis, jos laukia vadovybės nurodymų“, – sakė šaltiniai.

Trečiadienį Armėnijos gynybos ministerija pranešė, kad anksti rytą Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos „sienos koregavimo“ tikslais mėgino atlikti „tam tikrus darbus“ viename iš Siuniko srities pasienio rajonų. Armėnijos daliniams ėmusis priemonių, Azerbaidžano kariškiai nutraukė šiuos darbus, vedamos derybos dėl situacijos sureguliavimo.

Tos pačios dienos vakarą Armėnijos laikinasis premjeras Nikolas Pašinianas sušaukė šalies Saugumo tarybos posėdį, per kurį šiuos įvykius pavadino pasikėsinimu į Armėnijos teritoriją. Pasak jo, Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos kirto Armėnijos valstybinę sieną ir 3,5 kilometro įžengė į šalies teritorijos gilumą.

Pasibaigus karo veiksmams Kalnų Karabacho konflikto zonoje praėjusių metų rudenį, kai Baku perėmė septynių su Kalnų Karabachu besiribojančių rajonų kontrolę, Armėnijos ir Azerbaidžano siena eina šalia Siuniko srities.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties. 1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho Respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.

Padėtis Kalnų Karabache vėl susikomplikavo praėjusių metų rugsėjo 27 d., kai ginčijamoje teritorijoje prasidėjo aktyvūs mūšiai.

Lapkričio 9 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ir Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pasirašė bendrą pareiškimą dėl visiško karo veiksmų nutraukimo Kalnų Karabache. Pagal susitarimą, Azerbaidžano ir Armėnijos pajėgos liko užimtose pozicijose, kelių rajonų kontrolė buvo grąžinta Baku, o regione buvo dislokuoti Rusijos kariškiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.