JAV laikinai atnaujino konsulinių paslaugų teikimą Rusijoje

JAV ambasada Rusijoje penktadienį pranešė laikinai atnaujinanti konsulinių paslaugų teikimą savo piliečiams, kai Maskva prieš galimą prezidentų Vladimiro Putino ir Joe Bideno susitikimą atidėjo draudimą amerikiečių diplomatinei atstovybei samdyti užsienio piliečius.

JAV laikinai atnaujino konsulinių paslaugų teikimą Rusijoje.   <br> Reuters/Scanpix nuotr.
JAV laikinai atnaujino konsulinių paslaugų teikimą Rusijoje.   <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 2:50 PM

Rusijos ir JAV santykiai pastaruoju metu yra labai pašliję. Vašingtonas kaltina Kremlių kišimusi į JAV rinkimus, didžiule kibernetine ataka ir kitokia priešiška veikla.

Sprendimas laikinai atnaujinanti konsulinių paslaugų teikimą buvo priimtas po šią savaitę įvykusio Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pokalbio telefonu. Jo metu S. Lavrovas ir A. Blinkenas sutarė surengti derybas gegužės 19-20 dienomis Reikjavike vyksiančios Arkties Tarybos susitikimo kuluaruose.

Birželį taip pat gali būti surengtas V. Putino ir J. Bideno susitikimas.

Penktadienį JAV ambasada Maskvoje pranešė, kad Rusijos vyriausybė informavo diplomatinę atstovybę apie savo „ketinimą atidėti draudimą JAV ambasadai ir konsulatams Rusijoje įdarbinti užsienio valstybių piliečius“.

„Dėl to iki liepos 16 dienos JAV ambasada Maskvoje laikinai teiks JAV piliečiams įprastas paslaugas“, – nurodė ji.

Anksčiau šią savaitę JAV ambasada pranešė, kad nebeteikia daugumos konsulinių paslaugų savo piliečiams ir nebeišduoda vizų, nes dėl abipusių sankcijų buvo smarkiai sumažintas jos darbuotojų skaičius.

Nuo pat atėjimo į valdžią sausį J. Bidenas didino spaudimą Kremliui. Kai kurie jo komentarai, pavyzdžiui, kai J. Bidenas prilygino V. Putiną žudikui, sulaukė aštrios Maskvos kritikos.

Balandį Vašingtonas paskelbė naujų sankcijų Maskvai, įskaitant 10 rusų diplomatų išsiuntimą ir suvaržymus JAV bankams, platinantiems Rusijos vyriausybės obligacijas.

Maskva savo ruožtu išsiuntė 10 amerikiečių diplomatų, uždraudė į šalį atvykti kai kuriems aukšto rango JAV pareigūnams, taip pat uždraudė JAV ambasadai įdarbinti užsienio piliečius.

Rusija taip pat laikinai atšaukė iš JAV savo ambasadorių ir nurodė, kad JAV pasiuntiniui taip pat reikėtų vykti į Vašingtoną konsultacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.