Latvijos ekonomikos ministras J. Vitenbergas palieka postą

Latvijos ekonomikos ministro pareigas nuo penktadienio vietoje Janio Vitenbergo laikinai eis žemės ūkio ministras Kasparas Gerhardas.

Ministras pirmininkas Krišjanis Karinis nurodė atleisti J. Vitenbergą iš pareigų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ministras pirmininkas Krišjanis Karinis nurodė atleisti J. Vitenbergą iš pareigų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 10:02 AM, atnaujinta May 14, 2021, 1:02 PM

Ministras pirmininkas Krišjanis Karinis nurodė atleisti J. Vitenbergą iš pareigų, atsižvelgdamas į populistinės partijos „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV) frakcijos parlamente priimtą sprendimą.

J. Vitenbergą į ministrus delegavusi KPV LV nusprendė atšaukti jį iš pareigų, kai jis pasitraukė iš šios politinės jėgos ir prisijungė prie dešiniojo sparno nacionalinio aljanso „Viskas Latvijai!“ ir „Tėvynei ir Laisvei“.

K. Gerhardas Ekonomikos ministerijai vadovaus, kol bus paskirtas naujas ministras.

KPV LV frakcija nutarė, kad J. Vitenbergas, prisijungęs prie nacionalinio aljanso „Viskas Latvijai!“ ir „Tėvynei ir Laisvei“, turi palikti ministro postą. Atitinkamą sprendimą kiek anksčiau priėmė KPV LV valdyba.

Po šio sprendimo apie pasitraukimą iš frakcijos paskelbė keturi KPV LV deputatai: Aivaras Geidanas, Janyna Kursytė, Ivaras Puga ir Edgaras Kronbergas.

Jie pareiškė negalintys prisiimti atsakomybės už „neaiškių motyvų padiktuotą emocionalų sprendimą“ siekti ekonomikos ministro pasitraukimo, šaliai grumiantis su krize.

Frakciją palikę deputatai įkūrė parlamente „Stabilumo grupę“ ir sudarė su premjeru susitarimą dėl paramos vyriausybei.

Latvijos populistinė partija „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV) penktadienį pasiūlė ekonomikos ministru skirti nepartinį verslininką Pėterį Šmidrę, pranešė KPV LV frakcijos Saeimoje pirmininkas Maris Možvillo.

Ministro kandidatūrą KPV LV pateikė per susitikimą su premjeru Krišjaniu Kariniu ir jo centro dešiniąja partija „Naujoji vienybė“.

Pagal koalicinę sutartį, ministras pirmininkas turi pateikti P. Šmidrės kandidatūrą Saeimai, nurodė M. Možvillo.

Jis pažymėjo, kad P. Šmidrė yra „nepartinis, nepriklausomas kandidatas“, ir KPV LV tikisi, kad šis žingsnis sumažins politinę įtampą koalicijoje.

Bet kuri koalicijos partnerė galės teikti savo iniciatyvas P. Šmidrei, kuris bus nepartinis ministras, sakė frakcijos pirmininkas.

Paklaustas, ar KPV LV išsaugos tris ministrų portfelius, nors jos frakcijoje liko tik penki nariai, M. Možvillo sakė, kad šis klausimas gali būti svarstomas kitame koalicijos partnerių susitikime penktadienį popiet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?