Po kaltinimų premjerui – politinės kratos: atgimęs konfliktas stebina Lenkijos visuomenę

„Kiekvienas, kuris nesutinka su dabartine valdžia, bet kuriuo momentu pasitelkiant prasimanymus gali būti areštuotas ir nuteistas“, – pareiškė Lenkijos Aukščiausių kontrolės rūmų direktorius Marianas Banašas.

 Lenkija.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Lenkija.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

May 14, 2021, 11:59 AM, atnaujinta May 14, 2021, 12:00 PM

Lenkiją valdanti Teisės ir teisingumo partija (TTP) skelbiasi, kad yra antikomunistinė, bet sovietmečiu ketverius metus už opozicinę veiklą kalėjęs M.Banašas jos veiklos metodus pavadino „bolševikiniais“.

Kas atsitiko, jog prieš dvejus metus premjero Mateuszo Morawieckio vyriausybėje Finansų ministro pareigas ėjęs ir jas iškeitęs į vadovavimą Aukščiausiems kontrolės rūmams (AKR) – svarbiausiai valstybės audito institucijai – M.Banašas ėmė negailestingai kritikuoti valdančiuosius?

Dėl nepalenkiamo charakterio – net per tardymą mušamas sovietmečio saugumiečių neišdavė bendražygių – M.Banašas užsitarnavo pravardę „šarvuotas“. Žlugus komunizmo erai jis, kaip nepaperkamas ir drąsus žmogus, buvo paskirtas vadovauti Muitinės tarnybai, vėliau – Iždo administracijai, Finansų ministerijai.

Sąžiningo valdininko M.Banašo įvaizdį prieš pusantrų metų netikėtai sugriovė televizija TVN. Praėjus trims savaitėms po to, kai Lenkijos Seimas jį paskyrė vadovauti AKR, kanalas demaskavo keistas turtų istorijas.

Paaiškėjo, jog ne ypatingą atlyginimą gaunantis M.Banašas sugebėjo įsigyti du brangius namus ir tris butus. Kilo įtarimų, jog valdininkas mokesčių deklaracijose nenurodydavo visų savo pajamų, dalį kurių galėjo gauti iš bendro verslo su nusikaltėliais.

Suabejota M.Banašo tvirtinimu, kad 450 kv. m namą Krokuvoje, kuriame įrengė viešbutį „Rezidence“, prieš tris dešimtmečius jam neva padovanojo vienas karo laikų partizanas – už tai, kad bus globojamas senatvėje.

TVN demaskavo, jog už nakvynę viešbutyje „Residence“ atsiskaitoma neišduodant kasos čekių, viešbučiui vadovauja kriminalinio pasaulio garsenybė pravarde „Paolo“, kambariai nuomojami valandoms, todėl dažnos klientės yra prostitutės.

Po visuomenėje kilusio pasipiktinimo TTP paragino savo pačios paskirtą M.Banašą trauktis. Šešerių metų kadencijai AKR vadovu skiriamas asmuo turi teisinę neliečiamybę ir jo pašalinti iš pareigų beveik neįmanoma.

Norėdama priversti M.Banašą atsistatydinti, TTP nurodė prokuratūrai ištirti jo mokesčių deklaracijas, o policiją pasiuntė atlikti kratas sūnaus Jakubo Banašo name.

Teisės mokslus baigęs 41 metų J.Banašas anksčiau turėjo privačią konsultavimo firmą, vėliau ėjo pelningas vadovaujančias pareigas valstybinėje karinėje gamykloje ir valstybiniame banke, iš kurio buvo skubiai atleistas kilus skandalui. Centrinio antikorupcinio biuro (CAB) agentai ėmė vyrą sekti.

Įsižeidęs dėl tokio spaudimo sūnui M.Banašas pareiškė, kad nurodė AKR kontrolieriams patikrinti, ar ministerijos pagal paskirtį eikvoja valstybės lėšas.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, TTP to išsigando minėtų ir slapta susitarė su M.Banašu palikti jo šeimą ramybėje.

Prokuratūra per pusantrų metų nepateikė jokių kaltinimų, o M.Banašas nebegrasė demaskuoti valdančiųjų išlaidavimą.

Konfliktas netikėtai atgijo pastarosiomis savaitėmis, kai portalas „Onet“ paviešino AKR atliktos audito vyriausybėje ištrauką. Ten – konkretūs kaltinimai premjerui M.Morawieckiui 2020 m. neteisėtai nurodžius surengti Seimo rinkimus paštu ir tam išvaisčius 76 mln. eurų, mat rinkimai taip ir neįvyko dėl COVID-19.

Tokios AKR išvados įgalina Konstitucinį tribunolą teisti M.Morawieckį ir reikalauti, kad premjeras asmeniškai atlygintų valstybės patirtus nuostolius.

„Onet“ pranešimas sukėlė paniką vyriausybėje, ir jau kitą dieną CAB agentai vėl įsiveržė atlikti kratos į J.Banašo namus.

Tai įsiutino M.Banašį: jis apkaltino valdančiuosius bolševizmu ir policinės diktatūros įvedimu. M.Banašas pridūrė, jog nurodė AKR atlikti naujus vyriausybinių institucijų veiklos patikrinimus, vienu iš kurių bus lėšų kovai su pandemija panaudojimas.

Lenkija susidomėjusi stebi, kaip toliau vystysis valdančiųjų ir M.Banašo konfliktas. Pastarojo demaskavimai gresia TTP ir premjero M.Morawieckio sukompromitavimu, tačiau prokuratūra už grotų gali pasiųsti ir M.Banašo sūnų.

M.Morawieckis pareiškė, jog kratos J.Banašo name yra CBA darbo rutina ir neturi nieko bendro su „Onet“ publikacija.

Senato pirmininkas Tomaszas Grodzkis teigė, jog opozicijai nerimą kelia žinia, kad saugumo tarnybos bei vyriausybė bando įtakoti AKR veiklą ir daro neleistiną spaudimą jos vadovui.

Pats M.Banašas tvirtina, kad saugumo tarnybų niekas nekontroliuoja, todėl valdantieji jas naudoja savo partiniams interesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.