PSO vadovas: COVID-19 antrieji metai pareikalaus „daug daugiau“ aukų

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pareiškė, kad koronaviruso pandemijos antrieji metai pagal aukų skaičių bus dar blogesni negu pirmieji, ir paragino turtingąsias valstybes verčiau padovanoti vakcinų skurdesnėms, o ne pereiti prie vaikų skiepijimo kampanijų.

 PSO vadovas: COVID-19 antrieji metai pareikalaus „daug daugiau“ aukų.  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 PSO vadovas: COVID-19 antrieji metai pareikalaus „daug daugiau“ aukų.  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 4:52 PM, atnaujinta May 14, 2021, 5:22 PM

„Artėjame prie to, jog antraisiais pandemijos metais mirčių bus daug daugiau negu pirmaisiais“, – per spaudos konferenciją perspėjo PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis piktinosi, kad kai kurios turtingosios valstybės dabar pereina prie savo vaikų ir paauglių skiepijimo, kai skurdžiosios šalys dar tik pradeda vakcinuoti sveikatos apsaugos darbuotojus ir kitas pažeidžiamiausias grupes.

„Sausį kalbėjau apie moralinės katastrofos išsivystymo potencialą, – per spaudos konferenciją kalbėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Deja, dabar matome, kaip tai pildosi. Saujelėje turtingų šalių, kurios supirko daugumą [vakcinų] pasiūlos, dabar skiepijamos mažesnės rizikos grupės.“

„Suprantu, kodėl kai kurios šalys nori skiepyti savo vaikus ir paauglius, bet dabar raginu jas persigalvoti ir verčiau paaukoti vakcinų COVAX“ – tarptautiniam dalijimosi vakcinomis mechanizmui, pridūrė jis.

„Mažų ir mažesnių nei vidutiniškai pajamų šalyse aprūpinimas vakcinomis nuo COVID-19 nebuvo pakankamas netgi imunizuoti sveikatos apsaugos darbuotojams. Ligonines užplūdę žmonės, kuriems skubiai reikalinga gyvybes gelbstinti pagalba“, – sakė PSO vadovas.

Kaip rodo naujienų agentūros AFP apibendrinta statistika, pasaulyje mažiausiai 210 šalių ir teritorijų buvo suvartota beveik 1,4 mlrd. dozių vakcinų nuo COVID-19.

Apie 44 proc. šių preparatų buvo suvartoti didelių pajamų šalyse, kuriose gyvena 16 proc. pasaulio žmonių.

Skurdžiausiose valstybėse suleistos vakcinų dozės sudaro tik 0,3 proc. bendro kiekio, nors jose gyvena 9 proc. pasaulio gyventojų.

„Liūdnas atspindis“

Išliekant šiai vakcinų prieinamumo nelygybei Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas perspėjo, kad pandemija šiemet pareikalaus dar daugiau gyvybių negu pernai, nepaisant pradėtų skiepijimo kampanijų.

„Gelbėti gyvybes ir pragyvenimo šaltinius, derinant viešosios sveikatos apsaugos priemones ir vakcinavimą, o ne viena arba kita, yra vienintelė išeitis“, – pabrėžė jis.

2019 metų gruodį Kinijoje pirmąkart aptiktas naujas koronavirusas jau nusinešė mažiausiai 3,3 mln. žmonių gyvybių, rodo AFP apibendrinti oficialių šaltinių duomenys.

56 metų Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė anksčiau šią savaitę pasiskiepijęs Ženevoje, kur įsikūrusi PSO būstinė.

„Tai buvo malonus ir kartu liūdnas momentas“, – teigė jis ir paaiškino, kad mintimis buvo su sveikatos apsaugos darbuotojais visame pasaulyje, kovojančiais su COVID-19 pandemija.

„Faktas, kad tiek daug jų vis dar nėra apsaugoti, yra smarkiai iškreiptos prieigos prie vakcinų visame pasaulyje liūdnas atspindys“, – pabrėžė PSO vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.