Rusijos paskelbtame oficialiame nedraugiškų šalių sąraše – tik dvi šalys

Rusija penktadienį oficialiai paskelbė Jungtines Valstijas ir Čekiją „nedraugiškomis valstybėmis“, išliekant didelei įtampai tarp Maskvos ir Vakarų šalių.

Rusijos kariai šalia Rusijos vėliavos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos kariai šalia Rusijos vėliavos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 7:39 PM, atnaujinta May 15, 2021, 11:01 AM

Rusijos vyriausybė išleido ministro pirmininko Michailo Mišustino pasirašytą įsaką ir „nedraugiškų valstybių“, kurios neva „vykdė nedraugiškus veiksmus“ prieš Rusiją, Rusijos piliečius ar Rusijos subjektus, sąrašą.

Į sąrašą šiuo metu įtrauktos tik Jungtinės Valstijos ir Čekija.

Maskva nurodė, kad Čekijos ambasadai bus leidžiama įdarbinti ne daugiau nei 19 Rusijos piliečių, o JAV ambasada tokios galimybės apskritai neturės.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį pareiškė, kad Maskva išlieka pasirengusi dialogui, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS. Jis pabrėžė faktą, kad Rusija į savo „nedraugiškų valstybių“ sąrašą įtraukė tik dvi šalis.

Praha į tai atsakė įspėjimu, jog toks žingsnis tik „eskaluos įtampą“ santykiuose tarp Maskvos ir Čekijos, taip pat tarp Maskvos ir ES bei pastarosios sąjungininkų.

„Apgailestaujame, kad Rusija pasirinko konfrontacijos kelią savo pačios nenaudai“, – sakoma Čekijos užsienio ministerijos pranešime.

„Ši priemonė taip pat netiesiogiai turės įtakos potencialiai paprastų piliečių santykių, turizmo ir verslo plėtrai“, – priduriama jame.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis tviteryje išreiškė „visišką solidarumą“ su Praha, pabrėžęs, kad toks Rusijos žingsnis „kenkia diplomatiniams santykiams“.

„Pastangos suskaldyti ES bus bergždžios“, – parašė Ch. Michelis.

Auganti įtampa

Pastaraisiais mėnesiais tarp Rusijos ir Vakarų augo įtampa dėl daugybės klausimų, įskaitant Rusijos pajėgų telkimą prie Ukrainos sienos, kišimąsi į JAV rinkimus ir kitą priešišką veiklą.

Įtampa tarp Rusijos ir JAV didėjo, kai JAV prezidentas Joe Bidenas, atėjęs į valdžią sausį, ėmėsi didinti spaudimą Kremliui.

Vašingtonas balandžio mėnesį paskelbė sankcijų Rusijai ir išsiuntė dešimt pastarosios diplomatų reaguodamas į, JAV teigimu, Kremliaus kišimąsi į rinkimus Amerikoje, didžiulio masto kibernetinę ataką ir kitą priešišką veiklą.

Reaguodama į tai, Rusija taip pat išsiuntė dešimt JAV diplomatų, uždraudė aukščiausio rango amerikiečių pareigūnams atvykti į šalį, o JAV ambasadai Rusijoje – įdarbinti užsienio piliečius.

Kai J. Bidenas Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pavadino „žudiku“, Rusija laikinai atšaukė savo ambasadorių iš JAV ir netrukus pareiškė, kad JAV pasiuntinys taip pat turėtų išvykti į Vašingtoną konsultacijų.

Po tokių Rusijos atsakomųjų priemonių JAV ambasada Maskvoje buvo priversta sustabdyti daugumos konsulinių paslaugų teikimą savo piliečiams ir dėl darbuotojų trūkumo nutraukė vizų išdavimą.

Visgi JAV ambasada penktadienį pareiškė, kad laikinai atnaujina konsulinių paslaugų teikimą savo piliečiams „iki liepos 16 dienos“.

Įtampa išaugo ir Rusijos santykiuose su Čekija, kai Praha apkaltino Rusijos karinę žvalgybą surengus dvi gyvybes nusinešusį šaudmenų sandėlio susprogdinimą rytinėje Čekijos dalyje 2014 metais.

Čekijai nusprendus išsiųsti kelias dešimtis Rusijos diplomatų, Maskva praėjusį mėnesį taip pat pareiškė apribosianti Čekijos ambasados ​​darbuotojų skaičių.

Praeitą mėnesį Rusijos žiniasklaida, cituodama neįvardytus šaltinius, buvo paskelbusi, kad Maskva į nedraugiškų šalių sąrašą įtraukė Baltijos šalis ir dar šešias valstybes, bet vyriausybė to nepatvirtino ir pabrėžė, kad oficialus sąrašas bus paskelbtas vėliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.