Buvęs Irano premjeras A. Larijani iškėlė savo kandidatūrą prezidento rinkimuose

Buvęs Irano parlamento pirmininkas, nuosaikus konservatorius ir branduolinio susitarimo su didžiosiomis valstybėmis šalininkas Ali Larijani šeštadienį iškėlė savo kandidatūrą kitą mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Tai jau antras kartas, kai A. Larijani kandidatuoja į prezidento postą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tai jau antras kartas, kai A. Larijani kandidatuoja į prezidento postą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-15 12:11

Žiniasklaidoje pasirodžius daug ir intensyvių spekuliacijų šia tema, 63 metų A. Larijani sulaukė paskutinės dienos, kad užregistruotų savo kandidatūrą Vidaus reikalų ministerijoje.

Tai jau antras kartas, kai A. Larijani kandidatuoja į prezidento postą. 

Pirmą kartą tai įvyko 2005 metais, kuomet netikėtą pergalę pasiekė ultrakonservatorius Mahmoudas Ahmadinejadas, kuris kandidatuoja ir šių metų rinkimuose.

Įtakingu valstybės veikėju laikomas A. Larijani tuomet buvo atsakingas už Irano branduolines derybas su Vakarais. Po dvejų metų jis atsistatydino dėl rimtų nesutarimų su M. Ahmadinejadu.

2008–2020 metais jis ėjo parlamento pirmininko pareigas, o šiuo metu yra Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei patarėjas.

A. Larijani yra vienas pagrindinių dabartinio nuosaikių pažiūrų prezidento Hassano Rouhani sąjungininkų, išrinkto dedant pastangas panaikinti Irano tarptautinę izoliaciją ir 2015 metais pasiekus branduolinį susitarimą.

Pagal konstituciją, H. Rouhani negali kandidatuoti trečią kadenciją iš eilės.

Branduolinis susitarimas balansuoja ant žlugimo ribos nuo 2018 metų, kai tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš jo ir vėliau įvedė sankcijas Teheranui. Šiuo metu Vienoje vyksta derybos siekiant atgaivinti susitarimą.

Susitarimas yra nuolatinis H. Rouhani oponentų kritikos objektas, o jo likimas bus vienas pagrindinių 2021 metų rinkimų klausimų.

„Tikiuosi, kad derybos duos rezultatų, nes tai suteiktų šalies ekonomikai galimybių laisviau kvėpuoti“, – po registracijos žurnalistams teigė A. Larijani.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.