Buvęs JAV Specialiųjų pajėgų narys už šnipinėjimą Rusijai nuteistas kalėti 15 metų

Vienas buvęs JAV kariuomenės Specialiųjų pajėgų dalinio „Žaliosios beretės“ (Green Berets) karininkas penktadienį buvo nuteistas kalėti 15 su puse metų už šnipinėjimą Rusijai.

Rusas lapkritį prisipažino perdavinėjęs su nacionaliniu saugumu susijusią informaciją Rusijos žvalgybos agentams. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusas lapkritį prisipažino perdavinėjęs su nacionaliniu saugumu susijusią informaciją Rusijos žvalgybos agentams. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-15 10:58

46 metų Peteris Rafaelis Dzibinski Debbinsas lapkritį prisipažino perdavinėjęs su nacionaliniu saugumu susijusią informaciją Rusijos žvalgybos agentams.

JAV federalinio teismo Virdžinijoje teisėjas Claude'as Hiltonas penktadienį skyrė P. R. Debbinsui 188 mėnesių laisvės atėmimo.

„Šiandien [paskirta] beveik 16 metų bausmė atspindi, koks pavojingas buvo jo elgesys“, – sakoma JAV generalinio prokuroro pavaduotojo Johno Demerso pranešime.

„Debbinsas sulaužė JAV sausumos pajėgų karininko priesaiką, išdavė Specialiąsias pajėgas ir sukėlė pavojų mūsų šalies nacionaliniam saugumui“, – pridūrė jis.

Pasak prokurorų, Jungtinėse Valstijose gimęs P. R. Debbinsas rusų buvo užverbuotas dar 1996 metais, prieš jam pradedant tarnybą kariuomenėje, po keleto kelionių į Rusiją, kur yra gimusi jo motina.

„1997 metui Rusijos žvalgybos agentai Debbinsui suteikė slapyvardį; [jis] pasirašė susitarimą, liudijantį, kad jis nori tarnauti Rusijai“, – sakoma Teisingumo departamento pranešime.

P. R. Debbinsas 1998–2005 metais tarnavo JAV Sausumos pajėgų chemijos daliniuose, o vėliau tapo Specialiųjų pajėgų nariu.

Kaip nurodė Teisingumo departamentas, Rusijos žvalgybos agentai skatino jį įstoti į Specialiąsias pajėgas, kur P. R. Debbinsas įgijo kapitono laipsnį.

„Vystantis šiam sąmokslui, Debbinsas pateikė Rusijos žvalgybos agentams... informacijos apie jo cheminius ir Specialiųjų pajėgų dalinius, – pridūrė departamentas. – 2008 metais, pasitraukęs iš aktyviosios tarnybos, Debbinsas Rusijos žvalgybos agentams atskleidė įslaptintos informacijos apie savo ankstesnę veiklą, kai tarnavo Specialiosiose pajėgose.“

„Debbinsas taip pat pateikė Rusijos žvalgybos agentams jo buvusios Specialiųjų pajėgų komandos narių vardus, informacijos apie juos ir jų skaičių, kad agentai galėtų įvertinti, ar reikėtų mėginti kreiptis į komandos narius, siekiant patikrinti, ar jie bendradarbiautų su Rusijos žvalgybos tarnyba“, – rašo Teisingumo departamentas.

Pasak prokurorų, P. R. Debbinsas iš pradžių tarnavo Vokietijoje, paskui – Azerbaidžane ir turėjo leidimą prieiti prie aukšto lygio konfidencialios informacijos.

Kaltinamajame dokumente nurodoma, kad vėliausias žinomas jo kontaktas su Rusijos agentais įvyko 2011 metais.

Kaip rodo profesinės informacijos platformos „LinkedIn“ duomenys, tais metais P. R. Debbinsas pradėjo dirbti prie Vašingtono įsikūrusioms bendrovėms, vykdančioms gynybos ir žvalgybos užsakymus, taip pat studijavo aukštojoje mokykloje, orientuotoje į nacionalinio saugumo ir žvalgybos dalykus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.