Prieš smūgį Gazos Ruožo pastate įsikūrusius žurnalistus įspėjęs Izraelis sulygino trylikaaukštį su žeme

Izraelio aviacija šeštadienį sunaikino 13 aukštų pastatą Gazos Ruože, kuriame buvo Katare įsikūrusios televizijos „al Jazeera“ ir amerikiečių naujienų agentūros „The Associated Press“ (AP) biurai, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Vienas AP žurnalistas kiek anksčiau per tviterį parašė, kad Izraelio kariškiai prieš smūgį perspėjo pastato savininką apie būsimą ataką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vienas AP žurnalistas kiek anksčiau per tviterį parašė, kad Izraelio kariškiai prieš smūgį perspėjo pastato savininką apie būsimą ataką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-15 15:52, atnaujinta 2021-05-15 16:33

Izraelis „Gazos Ruože sugriovė pastatą „Jala Tower“, kur įsikūręs „al Jazeera“ biuras ir kitos tarptautinės žiniasklaidos biurai“, sakoma „al Jazeera“ pranešime.

„Al Jazeera“ nufilmavo, kaip pastatas susmuko, paskleisdamas didžiulį dulkių, nuolaužų ir dūmų stulpą.

Vienas AP žurnalistas kiek anksčiau per tviterį parašė, kad Izraelio kariškiai prieš smūgį perspėjo pastato savininką apie būsimą ataką.

Žmonėms buvo nurodyta evakuotis iš pastato, kuriame taip pat buvo kitų biurų ir gyvenamųjų butų, o praėjus maždaug valandai „Jala Tower“ buvo sulygintas su žeme.

Pastato savininkas Jawadas Mehdi sakė, kad vienas Izraelio žvalgybos pareigūnas jį perspėjo per valandą evakuoti pastatą.

AFP reporteriai girdėjo, kaip telefonu kalbėdamasis su pareigūnų J. Mehdis prašė suteikti dar 10 minučių, kad žurnalistai galėtų išsinešti savo įrangą.

„Duokit mums dešimt papildomų minučių“, – ragino jis, bet pašnekovas izraelietis nesutiko.

„Al Jazeera“ biuro Gazos Ruože vadovas Waelas al Dahdouh AFP sakė: „Siaubinga, labai liūdna, kad taikomasi į „al Jazeera“ ir kitų žiniasklaidos priemonių biurus.“

Izraelis pareiškė, kad jo „naikintuvai atakavo daugiaaukštį pastatą, kuriame buvo kovotojų elementų, priklausančių teroro organizacijos „Hamas“ karinei žvalgybai“.

„Pastate taip pat dirbo civilinės žiniasklaidos priemonės, kuriomis teroro grupė „Hamas“ dangstosi ir naudojasi jomis kaip gyvaisiais skydais“, – pridūrė izraeliečiai.

Keliomis valandomis anksčiau per kitą Izraelio aviacijos antskrydį tankiai apgyventoje pabėgėlių stovykloje Gazos mieste žuvo mažiausiai 10 vienos palestiniečių šeimos narių, daugiausiai vaikų. Ši ataka buvo iki šiol pražūtingiausią smūgį pajūrio anklave, nuo pirmadienio tęsiantis ginkluotam konfliktui tarp žydų valstybės ir Gazos Ruožą kontroliuojančių islamistų.

Nuo pirmadienio per Izraelio aviacijos ir artilerijos smūgius Gazos Ruože žuvo mažiausiai 139 žmonės, įskaitant 39 vaikus. Dar apie tūkstantis žmonių buvo sužeisti, nurodė pajūrio anklavo sveikatos apsaugos pareigūnai.

Bombardavimai buvo pradėti pirmadienį, kai anklavą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ ir kitų grupuočių kovotojai paleido dešimtis raketų, atsakydami į Izraelio policijos šiurkščius veiksmus per susirėmimus su protestuotojais palestiniečiais dažnai neramumų židiniu tampančiame Al Aksos mečetės komplekse aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Nuo tada Izraelio link buvo paleista daugiau kaip 2,3 tūkst raketų. Per šias atakas žydų valstybėje žuvo 10 žmonių, įskaitant vieną vaiką ir karį. Dar per 560 buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.