Žydų žudynių vietoje Babin Jaro dauboje Ukrainoje atidaryta sinagoga

Kijevo šiaurinėje dalyje, vienoje didžiausių žydų žudynių vietų per Antrąjį pasaulinį karą – Babin Jaro dauboje – penktadienį buvo iškilmingai atidaryta knygos pavidalo medinė sinagoga.

Maldos namai suprojektuoti, kad atsivertų kaip knyga su iššokančiais paveikslėliais, o sienas puošia maldų tekstai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Maldos namai suprojektuoti, kad atsivertų kaip knyga su iššokančiais paveikslėliais, o sienas puošia maldų tekstai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2021, 3:58 PM

Šioje vietoje 1941 metų rugsėjo 29–30 dienomis buvo nužudyta daugiau nei 33 tūkst. vyrų, moterų ir vaikų. 

Tai buvo vienos didžiausių masinių Holokausto žudynių.

„Simbolinės sinagogos atidarymas yra svarbus žingsnis atkuriant visų šioje vietoje žuvusiųjų atminimą“, – atidarymo ceremonijoje kalbėjo Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis.

Sinagogą pastatė Babin Jaro Holokausto memorialinis centras, kuris taip pat planuoja šioje vietoje pastatyti memorialą.

Maldos namai suprojektuoti, kad atsivertų kaip knyga su iššokančiais paveikslėliais, o sienas puošia maldų tekstai.

„Knygos formos sinagoga yra dekoruota raštais ir maldų tekstais, kurie atkuria tradicinį senųjų sinagogų Vakarų Ukrainoje interjerą, sunaikintą per Antrąjį pasaulinį karą ir Holokaustą“, – pasakojo jos projektuotojai.

„Sinagogos lubos puoštos žvaigždėto dangaus formos raštais, atkartojančiais žvaigždžių padėtį 1941 metų rugsėjo 29 dieną – pirmąją masinių šaudymų Babin Jare dieną“,  – pridūrė jie.

Sinagoga pastatyta iš senos ąžuolo medienos, surinktos iš apleistų pastatų visoje Ukrainoje.

Šiuo metu šioje vietoje yra paminklas, pastatytas sovietų valdžios 1976 metais. Jis skirtas „sovietų piliečiams ir karo belaisviams“ ir nemini nė vienos žydų aukos.

1991 metais, tuojau po Sovietų Sąjungos subyrėjimo , žydų bendruomenė šalia pastatė menoros pavidalo skulptūrą.

„Žmoniškumas ir pasiaukojimas“

Sinagogos atidarymas įvyko Ukraina pirmą kartą minint ukrainiečių, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusių žydus, atminimo dieną.

„Jų žygdarbis yra žmoniškumo ir pasiaukojimo pavyzdys“, – tviteryje parašė žydų kilmės Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Jeruzalėje esančiame Holokausto memoriale „Yad Vashem“ daugiau nei 2,6 tūkst. ukrainiečių suteiktas „Pasaulio tautų teisuoliais“ vardas už tai, kad jie gelbėjo žydus, nepaisydami pavojaus savo pačių gyvybei.

Babin Jaras buvo masinių egzekucijų vieta iki 1943 metų. Ten nužudyta iki 100 tūkst., žmonių, įskaitant žydus, romus ir sovietų karo belaisvius.

Babin Jare nacių surengtos žudynės lėmė ilgus metus trukusias artimųjų paieškas ir diskusijas Ukrainoje dėl vietos gyventojų dalyvavimo paskesnėse žudynėse ir žiaurumuose.

Babin Jaro Holokausto memorialinis centras išprovokavo diskusijas Ukrainoje ir buvo kaltinamas palaikęs Maskvos požiūrį į tragediją.

Centro meno vadovas, Rusijos kino režisierius Ilja Chržanockis sulaukė kritikos dėl planų būsimą kompleksą paversti „Holokausto Disneilendu“, suteikiančiu lankytojams galimybę patirti žudynes aukos ar budelio vaidmenyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Seimo opozicijos komentarai apie Vyriausybę ir gynybos finansavimą