Katalonijos separatistai susitarė suformuoti naują vyriausybę

Dvi pagrindinės Katalonijos separatistų partijos pirmadienį paskelbė susitarusios suformuoti naują koalicinę vyriausybę, praėjus daugiau kaip dviem mėnesiams po rinkimų šiame turtingame šiaurės rytiniame Ispanijos regione.

 Katalonijos separatistai susitarė suformuoti naują vyriausybę.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Katalonijos separatistai susitarė suformuoti naują vyriausybę.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2021, 1:49 PM

Regioną nuo 2015 metų valdė koalicija, sudaryta iš Katalonijos kairiosios respublikonų partijos (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) ir griežtesnę liniją palaikančios „Kartu už Kataloniją“ (JxC) koalicija.

Abiejų partijų bendrame pranešime sakoma, kad jos „iš principo susitarė“ suformuoti naują koaliciją ir „išvengti naujų rinkimų“. Tikėtina, kad naujai regiono vyriausybei vadovaus ERC, nes ji per vasario 14-ąją įvykusius rinkimus Katalonijos parlamente gavo vienu mandatu daugiau negu JxC.

ERC lyderis Pere Aragonesas, kadenciją baigiančios Katalonijos valdžios viceprezidentas, dabar turėtų užsitikrinti pakankamai balsų, kad būtų išrinktas naujuoju prezidentu.

Vasarį ERC laimėjo 33, o JxC – 32 vietas. Kartu su devyniais mandatais, atitekusiais griežtai kairiajai separatistų partijai CUP, P. Aragonesas turėtų daugumą 135 vietų regiono parlamente.

Pranešime detalių apie susitarimą nepateikiama, tik nurodoma, kad jis „baigiamas derinti“. Partijos planuoja 13 val. 30 min. vietos (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku Barselonoje surengti spaudos konferenciją.

Katalonijai būtų tekę surengti naujus rinkimus, jeigu iki gegužės 26 dienos regiono parlamentas nebūtų išrinkęs naujo prezidento.

Trijų už regiono nepriklausomybę pasisakančių partijų turimų mandatų dalis po naujausių rinkimų padidėjo, bet jos tarpusavyje smarkiai nesutaria dėl strategijos, ypač dėl klausimo, kiek glaudžiai reikėtų dirbti su Ispanijos centrine vyriausybe.

2017 metais Ispaniją apėmė didžiausia per dešimtmečius politinė krizė, Katalonijos vyriausybei surengus referendumą dėl atsiskyrimo, nors tokį plebiscitą buvo uždraudęs teismas. Padėtį dar labiau paaštrino parlamento sprendimas paskelbti nepriklausomybę, bet centrinė valdžia šiuos užmojus skubiai nuslopino.

Apie 7,8 mln. gyventojų turinti Katalonija, besididžiuojanti savo savita kalba, nepriklausomybės klausimu išlieka smarkiai susiskaldžiusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?