Monrealyje susirėmė žydus ir palestiniečius palaikantys protestuotojai

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau sekmadienį pasmerkė smurtą ir „niekingą retoriką“ per kelis praėjusį savaitgalį šalyje vykusius protestus, per vieną iš jų Monrealio mieste tarp žydų ir palestiniečių rėmėjų kilus susirėmimų.

 Monrealyje susirėmė žydus ir palestiniečius palaikantys protestuotojai.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Monrealyje susirėmė žydus ir palestiniečius palaikantys protestuotojai.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2021, 10:46 AM

Pastarosiomis savaitėmis Jeruzalėje vykę neramumai tarp žydų valstybės ir islamistų išprovokavo didžiausią smurto protrūkį per daugelį metų.

Sekmadienį per Izraelio antskrydžius Gazos Ruože žuvo 42 palestiniečiai – tai didžiausias vienos paros aukų skaičius per jau savaitę besitęsiančias kovas.

Po protestų Monrealyje J. Trudeau pasmerkė „niekingą retoriką ir smurtą, kuriuos matėme per kai kuriuos protestus šį savaitgalį“.

Premjeras tviteryje rašė, jog kanadiečiai turi teisę taikiai susiburti ir laisvai reikšti savo nuomonę“, tačiau „antisemitizmas, islamofobija ar bet kokia kitokia neapykanta“ yra netoleruotini.

Anksčiau sekmadienį Monrealio policija panaudojo ašarines dujas, kilus susirėmimų tarp žydų ir palestiniečių rėmėjų.

Keli šimtai demonstrantų, apsigobusių Izraelio vėliavomis, susirinko centrinėje Monrealio aikštėje pareikšti solidarumo su žydų valstybe. Protestas prasidėjo taikiai, tačiau greitai įtampa smarkiai išaugo, kai į aikštę atėjo palestiniečius palaikantys demonstrantai. Netrukus tarp priešiškų stovyklų įsiplieskė susirėmimai.

Monrealio policija paskelbė, kad protestai yra neteisėti. Riaušių policijos būriai panaudojo ašarines dujas, kad atskirtų ir išsklaidytų abi grupes, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Visą popietę policija persekiojo palestiniečių rėmėjus, pasklidusius po centrines miesto gatves ir persigrupavusius.

Po susirėmimų Monrealio merė Valerie Plante tviteryje rašė, kad „protestuoti yra teisinga“, tačiau „ten nėra vietos netolerancijai, smurtui ir antisemitizmui“.

Monrealis yra taikus miestas“, – pabrėžė ji.

Keli tūkstančiai palestiniečius palaikančių demonstrantų šeštadienį susirinko Monrealio centre pasmerkti, anot jų, Izraelio vykdomų represijų ir „karo nusikaltimų“ Gazoje.

Kai kurie protestuotojai skandavo „Teroristinis Izraelis!“, o kiti laikė plakatą su užrašu „Stop palestiniečių vaikų genocidui“.

Panašūs palestiniečius palaikantys protestai tą pačią dieną vyko įvairiuose Kanados miestuose, įskaitant Torontą, Otavą ir Vankuverį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?