Lietuva neišvengė juodojo Europos COVID-19 sąrašo: čia yra tik dvi šalys

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, 17–18 savaitėmis, palyginti su 16–17 savaitėmis sergamumas Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje (JK): 27 šalyse sergamumas mažėjo, 3 šalyse situacija per savaitę mažai keitėsi ir tik 2 šalyse sergamumas augo.

Koronavirusas Graikijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Graikijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Graikijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Graikijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Lenkijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Lenkijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-05-17 15:28, atnaujinta 2021-05-17 15:34

Gera žinia ta, kad nė vienoje šalyje nebuvo fiksuota daugiau nei 1 000 naujų atvejų / 100 000 gyventojų / per paskutines 14 dienų, o sumažėjus ES, Šengeno šalių ir JK sergamumo vidurkiui, didžiausias sergamumas fiksuotas Kipre – 797,6.

Tęsiasi naujų užsikrėtimų kritimas visose didžiosiose šalyse, ypač ryškiai jų mažėjo Lenkijoje ir Prancūzijoje, o didžiausi kritimai fiksuoti Islandijoje, Lichtenšteine, Lenkijoje, Vengrijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje.

Nors ir nedaug, bet situacija vėl blogėjo Lietuvoje, geresni praėjusios savaitės duomenys dar nepakeitė tendencijų ECDC statistikoje – naujų susirgimų mažėjant kitose šalyse, Lietuva pakilo į antrą vietą pagal sergamumą po Kipro. Skaičiai taip pat padidėjo Danijoje.

Situacijos pokyčiai (ECDC skelbiamais duomenimis, sergamumas 2021 m. 17–18 savaitėmis, palyginti su 16–17 savaitėmis):

Nyderlanduose – mažėjo nuo 607,0 iki 565,3. Nuo balandžio 28 d. priemonės švelninamos. Nuo gegužės 19 d. toliau švelninami ribojimai: atidaromos lankytinos vietos atviroje erdvėje su būtina išankstinė rezervacija ir registracija, atidaromi sporto klubai, veikiantys uždarose patalpose, ir baseinai – persirengimo kambariais naudotis negalima (išimtis taikoma tik baseinams), sporto klubų uždarose patalpose leidžiama kartu sportuoti ne daugiau kaip 2 asmenims, darbą pradės kultūros įstaigos, veikiančios uždarose patalpose, įskaitant muzikos ir šokių mokyklas – leidžiamos repeticijos ir praktinės pratybos ne didesnėmis kaip 30 asmenų grupėmis, bet draudžiami pasirodymai žiūrovams.

Restoranų ir kavinių lauko terasose klientai galės būti aptarnaujami iki 20 val. (šiuo metu iki 18 val.), bet išlaikomos tos pačios taisyklės – saugus socialinis atstumas, gali būti aptarnaujami ne daugiau kaip 2 asmenys iš skirtingų šeimų / namų ūkių prie vieno stalo, ne daugiau kaip 50 asmenų vienoje lauko terasoje vienu metu.

Keisis rekomendacijos kelionėms – bus grįžtama prie atskirų rekomendacijų kiekvienai šaliai (šiuo metu apskritai nerekomenduojama keliauti į užsienį).

Švedijoje – mažėjo nuo 691,6 iki 558,4. Dar kartą atidėtas sprendimas dėl susibūrimų ribojimų palengvinimo, įskaitant sporto varžybas, kultūros renginius – prie šių klausimų, taip pat ketinimo pratęsti restoranų darbo laiką, didinti pirkėjų skaičių parduotuvėse ir prekybos centruose bei atidaryti muziejus, viešus baseinus, pramogų parkus ketinama grįžti birželio 1 d.

Latvijoje – augo nuo 441,2 iki 453,3. Nuo kovo 1 d. pradėta ribojimus švelninti.

Iš Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos ir JK atvykstantys asmenys, pateikę dokumentą, įrodantį baigtą vakcinavimą Europos vaistų agentūros ar Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtinta vakcina, neprivalės izoliuotis. Taip pat izoliuotis neprivalo persirgę COVID-19 asmenys.

Prancūzijoje – mažėjo nuo 538,8 iki 414,5. Gegužės 10 d. šalyje užfiksuotas šiais metais žemiausias paros naujų užsikrėtimų skaičius.

Nuo gegužės 19 d. restoranams, kavinėms, barams leidžiama aptarnauti klientus lauko terasose, bet ne daugiau kaip 6 žmones prie vieno stalo ir panaudojant ne daugiau kaip 50 proc. pajėgumo, atidaromuose kino teatruose bus leidžiama užimti ne daugiau kaip kas trečią sėdimą vietą.

Estijoje – mažėjo nuo 388,3 iki 373,1. Nuo balandžio 26 d. priemonės švelninamos.

Priimti sprendimai dėl tolesnio priemonių švelninimo. Nuo gegužės 17 d. visiems mokiniams leidžiama grįžti į mokyklas ir mokytis kontaktiniu būdu – mokytojams ir vyresniems nei 12 m. mokiniams uždarose patalpose privaloma dėvėti kaukes, leidžiama prie kontaktinio mokymo grįžti universitetams ir neformaliojo ugdymo įstaigoms, leidžiamos grupinės sporto treniruotės ir laisvalaikio bei neformaliojo ugdymo veikla atviroje erdvėje ne didesnėmis kaip 25 asmenų grupėmis, ne daugiau kaip 10 grupių (250 žmonių) vienu metu (viename renginyje).

Taip pat eidžiami vieši renginiai atviroje erdvėje grupėms iki 25 asmenų, ne daugiau kaip 250 žmonių viename renginyje, aukšto meistriškumo sporto varžybose gali dalyvauti ne daugiau kaip 250 dalyvių atviroje erdvėje arba ne daugiau kaip 100 dalyvių uždarose patalpose, atidaromos muziejų ir parodų erdvės atviroje erdvėje, įskaitant zoologijos sodus, taikant 50 proc. užimtumo limitą, leidžiama atviroje erdvėje esančių baseinų, SPA, vandens parkų veikla, užtikrinant ne didesnes kaip 25 asmenų grupes ir 250 žmonių limitą.

Nuo gegužės 24 d. bus atidaromi teatrai, kino teatrai – galima panaudoti ne daugiau kaip 50 proc. patalpų pajėgumo laikantis 200 asmenų limito, leidžiama klientus priimti restoranams, kavinėms uždarose patalpose – galima panaudoti ne daugiau kaip 50 proc. patalpų pajėgumo, leidžiama dirbti iki 22 val., lauke toliau leidžiamos ne didesnės kaip 10 asmenų grupės prie vieno stalo, užtikrinant 50 proc. lauko erdvės užimtumo limitą, parduotuvių, prekybos ir paslaugų įmonių patalpų užimtumo limitas padidinamas iki 50 proc., toliau taikoma 2+2 taisyklė ir reikalavimas dėvėti kaukes, renginių atviroje erdvėje dalyvių maksimalus skaičius didinamas iki ne daugiau kaip 250 asmenų.

Vokietijoje – mažėjo nuo 327,4 iki 274,1. Užkrečiamumo rodiklis nukrito iki 0,87, o sergamumo rodiklis – iki 96,5 naujų užsikrėtimo atvejų 100 000 gyventojų per paskutines 7 dienas.

Daugelyje žemių, pradedant savaite nuo gegužės 17 d., klientams bus atidaromos restoranų, kavinių, aludžių lauko terasos. Priimtas sprendimas į šalį atvykstantiems asmenims, kurių vakcinacija bus baigta arba jie bus ar persirgę COVID-19, netaikyti reikalavimo atlikti testą ir izoliuotis, išskyrus tuos atvejus, kai asmenys atvyksta iš šalių, kurios patenka į aukštos rizikos kategoriją dėl ten plintančių viruso atmainų.

Roberto Kocho institutas grąžino JK ir Šiaurės Airiją į rizikingų šalių sąrašą dėl ten plintančios viruso indiškos atmainos.

Graikijoje – mažėjo nuo 290,6 iki 269,4. Nuo gegužės 10 d. visose mokyklose atnaujintas kontaktinis mokymas.

Nuo gegužės 14 d. paskelbtas turizmo sezono atidarymas, atšaukti vidaus kelionių ribojimai, atšaukiamas reikalavimas pranešti SMS žinute apie išvykimą iš namų, tačiau keliaujant į Graikijos salas oro ar jūrų transportu bus privaloma pateikti vakcinavimo sertifikatą arba testo neigiamą atsakymą.

Italijoje – mažėjo nuo 292,8 iki 249,0. Nuo gegužės 16 d. asmenys, atvykstantys iš Europos Sąjungos šalių, JK, Izraelio, neprivalės izoliuotis, bet turės pateikti testo neigiamą atsakymą.

Danijoje – augo nuo 176,9 iki 200,3. Nuo kovo 1 d. švelninami ribojimai nacionaliniu ir regionų lygiu.

Ispanijoje – mažėjo nuo 236,8 iki 196,3. Ribojančios priemonės dažniausiai taikomos / švelninamos regionų lygiu.

Lenkijoje – mažėjo nuo 290,9 iki 191,7. Nuo gegužės 1 d. švelninamos taikomos priemonės nacionaliniu lygiu. Nuo gegužės 21 d. (viena savaite anksčiau, nei planuota) bus leista veiklą atnaujinti kultūros įstaigoms (kino teatrams, teatrams, filharmonijoms)

Nuo gegužės 28 d. (viena diena anksčiau, nei planuota) bus leista veikti baseinams, sveikatingumo klubams, restoranams.

Priimtas sprendimas sutrumpinti laiką tarp vakcinavimo pirmos ir antros dozių: AstraZeneca vakcinos – nuo 84 iki 35 dienų, Pfizer/BioNTech ir Moderna vakcinų – nuo 42 iki 35 dienų.

Airijoje – mažėjo nuo 127,5 iki 124,4. Švelnindama ribojimus šalis laikosi atsargaus plano.

Nuo gegužės 10 d. laipsniškai atidaromos ne pirmo būtinumo prekių parduotuvės – iš pradžių leidžiama jose atsiimti prekes iš anksto užsisakius ir apsilankyti iš anksto užsiregistravus, atnaujino dirbą paslaugų įmonės, kuriose būtinas artimas kontaktas, įskaitant kirpyklas, atšauktas draudimas keliauti šalies viduje, leista atsidaryti muziejams, galerijoms, bibliotekoms, leidžiamos religinės apeigos bažnyčiose, 3 šeimos, bet ne daugiau kaip 6 asmenys, gali susitikti atviroje erdvėje, įskaitant privačius namų kiemus.

Nuo gegužės 17 d. visai atidaromos ne pirmo būtinumo prekių parduotuvės, leidžiama viduje susitikti vakcinuotos šeimos / namų ūkio nariams su nevakcinuotos šeimos / namų ūkio nariais, bet ne daugiau kaip 3 šeimoms / namų ūkiams.

Norvegijoje – mažėjo nuo 111,0 iki 108,6. Priimtas sprendimas atsisakyti AstraZeneca vakcinos gyventojų vakcinavimo programoje. Sprendimas dėl Johnson&Johnson vakcinos naudojimo atidėtas.

Iki gegužės 25 d. pratęsta rekomendacija atsisakyti nebūtinų kelionių į užsienį. Norvegijos sveikatos priežiūros institucijos šiuo metu vertina, kokiu pagrindu vasaros laikotarpiu bus teikiamos visuotinės rekomendacijos dėl kelionių.

Portugalijoje – mažėjo nuo 60,6 iki 49,6. Nuo kovo 15 d. pradėtas laipsniškas priemonių švelninimas.

Atsivėrė nebūtinoms (turistų) kelionėms iš ES, Šengeno zonos šalių ir JK, jei sergamumas šalyje neviršija 500 naujų atvejų / 100 000 gyventojų / per paskutines 14 dienų, atvykstant į šalį pakaks pateikti tik testo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 72 val., neigiamą atsakymą, jei sergamumas didesnis kaip 500 (į šią grupę patenka Lietuva), leidžiamos kelionės tik turint būtiną priežastį, atvykus privaloma 14 dienų izoliuotis.

Jungtinėje Karalystėje – mažėjo nuo 47,6 iki 44,0.

Nepaisant susirūpinimo dėl plintančios viruso indiškos atmainos, Anglijoje nuo gegužės 17 d.: atšaukiamas nebūtinų (atostogų) kelionių į užsienį draudimas – rekomenduojama vykti į „žaliojo sąrašo“ šalis, kuriose epidemiologinė situacija vertinama kaip mažos rizikos, tačiau bus išlaikoma sugriežtinta sienos kontrolė grįžtant, restoranams, barams, aludėms, kavinėms leidžiama aptarnauti klientus uždarose patalpose, leidžiama atsidaryti pirtims ir saunoms, uždarose patalpose leidžiama susitikti 2 šeimoms / namų ūkiams, bet ne daugiau kaip 6 asmenimis, atviroje aplinkoje leidžiama susitikti ne daugiau kaip 30 asmenų.

Leidžiama atsidaryti visoms pramogų vietoms, esančioms atviroje erdvėje (lauko kino teatrams, lauko teatrams, artistų pasirodymams, kt.), leidžiama rengti konferencijas, koncertus, teatro spektaklius, sporto varžybas uždarose patalpose, laikantis dalyvių ribojimo reikalavimų, atšaukiamas reikalavimas vidurinių mokyklų ir koledžų mokiniams dėvėti kaukes klasėse ir mokyklos patalpose; taikomas testavimas 2 kartus per savaitę, atnaujinamas kontaktinis mokymasis universitetuose; taikomas testavimas 2 kartus per savaitę.

Leidžiama vestuvėse dalyvauti ne daugiau kaip 30 asmenų uždarose patalpose ir atviroje erdvėje, leidžiamas organizuotas suaugusiųjų sportas ir pratybos grupėse uždaroje erdvėje, slaugos namų gyventojams leidžiama priimti ne daugiau kaip 5 lankytojus, bet ne daugiau kaip 2 vienu metu, su sąlyga, kad jie turi testo neigiamą atsakymą.

Slovakijoje – mažėjo nuo 131,2 iki 105,8. Nuo gegužės 17 d. atšaukta ekstremalioji padėtis.

Parengta pagal Lietuvos atstovybių užsienyje inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.