Ukraina, Gruzija ir Moldova pasirašė „Asocijuotojo trejeto“ memorandumą

Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos užsienio reikalų ministrai pirmadienį pasirašė trišalį „Asocijuotojo trejeto“ memorandumą dėl glaudesnio bendradarbiavimo Europos integracijos klausimais.

Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos užsienio reikalų ministrai pirmadienį pasirašė trišalį „Asocijuotojo trejeto“ memorandumą. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos užsienio reikalų ministrai pirmadienį pasirašė trišalį „Asocijuotojo trejeto“ memorandumą. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-17 16:29

„Asocijuotasis trejetas – tai mūsų pranešimas, kad mūsų trims šalims partnerėms nėra alternatyvos Europos integracijai, alternatyvos nėra ir Europai, nes ji turi vertinti mūsų šalis kaip rimtą taikos ir klestėjimo užtikrinimo Europoje projektą“, – žurnalistams pareiškė ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba po memorandumo pasirašymo.

Pasak D. Kulebos, ši iniciatyva padės trims šalims kartu efektyviau judėti į priekį Europos integracijos keliu.

Ukraina, Gruzija, Moldova savo santykiuose su ES turi ypatingą asocijuotųjų partnerių statusą. Mes visi padarėme europinį pasirinkimą, pasirašėme asocijuotos narystės susitarimus ir, žinoma, norėtume tapti ES narėmis ateityje. Šiandien mes susitarėme įforminti šį statusą ir drauge toliau judėti Europos integracijos keliu“, – kalbėjo jis.

Ukrainos užsienio reikalų ministro teigimu, „Asocijuotojo trejeto“ memorandume numatyti trys pagrindiniai elementai: konsultacijų tarp trijų šalių užsienio reikalų ministerijų Europos integracijos klausimais organizavimas, dialogas su Europos institucijomis ir ES narėmis, taip pat šalių pozicijos koordinavimas Rytų partnerystės fone.

„Šiuo memorandumu mes taip pat parodome, kad Ukraina, Gruzija ir Moldova aktyviai sieks Europos integracijos, ir mes drauge sieksime sėkmingų sprendimų (eidami) šia kryptimi“, – pridūrė jis.

D. Kuleba patikslino, kad šalys sieks bendradarbiavimo atskiruose sektoriuose ir, palaipsniui, integracijos į ES vidaus rinką.

„Remdamiesi tuo, kad mūsų šalys dabar susiduria su rimtais saugumo iššūkiais, mes susitarėme daugiau bendradarbiauti saugumo srityje, kad išsaugotume stabilumą mūsų regione“, – paaiškino jis.

Pasak ukrainiečių ministro, „Asocijuotojo trejeto“ memorandumas taip pat turėtų būti svarbus ruošiant kitą Rytų partnerystės šalių susitikimą.

„Ukraina, Gruzija ir Moldova mano, kad mūsų ėjimo į ES tikslai yra labai ambicingi ir labai svarbūs. Mes manome, kad mums reikia stiprinti santykius su ES šalimis ir mes turime peržiūrėti visus savo santykius bei dar kartą pabrėžti, kad mūsų europietiški ketinimai bus pagrindinis visų mūsų partnerių interesas“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Gruzijos vicepremjeras ir užsienio reikalų ministras Davidas Zalkalianis pareiškė, kad Ukraina, Gruzija ir Moldova turi bendrą tikslą – siekti narystės ES ir vienybės su ES šalimis.

„Mus sieja istoriniai ryšiai su ES, vertybės. Tai yra mūsų suverenus pasirinkimas, ir jokia valstybė negali pakeisti mūsų judėjimo link ES krypties“, – patikino D. Zalkalianis.

„Tarp mūsų prioritetų taip pat yra „Asocijuotojo trejeto“ platesnis dialogas su Europos Komisija dėl bendradarbiavimo skaitmeninės transformacijos, žaliosios ekonomikos, transporto srityse ir maksimalios integracijos į ES rinką išplėsto Asociacijos susitarimo pagrindu, o taip pat didesnis mūsų bendradarbiavimas su ES saugumo klausimais, – sakė Gruzijos atstovas.

Tuo metu Moldovos užsienio reikalų ir Europos integracijos ministras Aureliu Ciocoi pareiškė, kad pasirašydamos šį memorandumą šalys dar kartą patvirtino savo europinius siekius bei suinteresuotumą labai ambicingais Rytų partnerystės tikslais ir ryžtą daug prie to prisidėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.