JAV ir Rusijos diplomatijos vadovai rengia derybas prieš planuojamą prezidentų susitikimą

JAV ir Rusijos diplomatijos vadovai trečiadienį susitinka Islandijoje įvertinti didžiulės prarajos tarp abiejų pasaulio galių ir patvirtinti planų surengti prezidentų Joe Bideno ir Vladimiro Putino viršūnių susitikimą.

JAV ir Rusijos diplomatijos vadovai rengia derybas prieš planuojamą prezidentų susitikimą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
JAV ir Rusijos diplomatijos vadovai rengia derybas prieš planuojamą prezidentų susitikimą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2021, 11:42 AM

Pareiškimai prieš tiesiogines diplomatijos vadovų derybas, rengiamas Arkties Tarybos susitikimo Islandijoje kuluaruose, neteikia didelių vilčių dėl įtampos deeskalavimo, kurio jie tvirtina norį, šalių santykiuose tvyrant didžiausiai įtampai nuo Šaltojo karo pabaigos.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, panašu, nori, kad Arktis – naujas geopolitinis klausimas, būsiantis trečiadienį ir ketvirtadienį Reikjavike vyksiančio regioninio susitikimo dėmesio centre, taptų laboratorija bendradarbiavimui, skirtam spręsti bendrus iššūkius, tokius kaip kova su pasauliniu atšilimu.

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras paskelbė griežto tono įspėjimą.

„Visiems jau seniai aišku, kad tai yra mūsų teritorija, tai yra mūsų žemė, – sakė S. Lavrovas pirmadienį per spaudos konferenciją Maskvoje.

Tuo pat metu Rusijos diplomatijos vadovas apkaltino Norvegiją, esą ši „bando pateisinti NATO atėjimo į Arktį būtinybę“.

„Kai NATO bando pateisinti savo veržimąsi į Arktį – tai, veikiausiai, yra truputį kitokia situacija, ir mes turime klausimų tokioms savo kaimynėms kaip, pavyzdžiui, Norvegija, kuri visais būdais bando pateisinti NATO atėjimo į Arktį būtinybę. Apie tai, žinoma, kalbėsime Arkties Tarybos ministrų posėdyje Reikjavike“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Jis tvirtino, kad Rusijos karinė veikla regione „absoliučiai teisėta“.

Paryžiaus politikos mokslų instituto profesorius ir Arkties klausimų ekspertas Mikaa Meredas sakė, kad Rusija „visada užsiima tokiu savo pozicijos demonstravimu prieš ministrų susitikimus, tačiau tai neužkerta kelio Tarybai tęsti savo darbą sprendžiant tradicinius konsensuso reikalaujančius klausimus“.

Rusijos paskelbtas įspėjimas neliko be atsako: A. Blinkenas antradienį pabrėžė, kad Vašingtonas nori „išvengti Arkties militarizacijos“.

„Mes nerimaujame dėl kai kurios suintensyvėjusios karinės veiklos Arkties regione. Tai didina nelaimių pavojų ar galimybes... ir pakerta bendrą tikslą – taikią ir tvarią regiono ateitį“, – spaudos konferencijoje Reikjavike sakė A. Blinkenas.

„Turime išvengti regiono militarizacijos“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.