Belgijoje – pabėgusio ekstremistinių pažiūrų kario paieškos: grasino COVID-19 ekspertui Dingo kartu su ginklais

Belgijos policija trečiadienį intensyviai ieškojo prieigą prie raketų leistuvų turėjusio ultradešiniųjų pažiūrų kario, kuris dingo palikęs laišką su grasinimais valstybės ir visuomenės veikėjams, tarp jų žinomam koronaviruso ekspertui.  

Belgijos policija trečiadienį intensyviai ieškojo prieigą prie raketų leistuvų turėjusio ultradešiniųjų pažiūrų kario.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Belgijos policija trečiadienį intensyviai ieškojo prieigą prie raketų leistuvų turėjusio ultradešiniųjų pažiūrų kario.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-20 10:28, atnaujinta 2021-05-20 12:44

Trečiadienį vėlai vakare federalinė prokuratūra pranešė, kad maždaug 250 policininkų ir karių buvo pasiųsti į nacionalinį parką šalies šiaurės rytuose, kur gali slapstytis karys Jurgenas Coningsas.

Antradienį vakare šalia parko buvo aptiktas įtariamojo paliktas keturiais ratais varomas automobilis, kuriame buvo „keturi prieštankinių raketų leistuvai ir kažkiek šaudmenų“, nurodė prokuratūra.  

J. Coningsas savo „Twitter“ paskyroje apibūdina save kaip „Belgijos karinių oro pajėgų karį, mėgstantį lengvąjį kultūrizmą ir boksą“. Jis jau anksčiau buvo įtrauktas į Belgijos antiteroristinės agentūros stebimų ekstremistų sąrašą.   

Pasak pareigūnų, J. Coningsas yra vienas iš maždaug 30 Belgijos karinio personalo narių, žinomų dėl ekstremistinių pažiūrų. Visgi jam buvo leista tęsti aktyvią karo tarnybą ir rengti belgų karius prieš užsienio misijas.  

Belgijos ministras pirmininkas Alexander'as De Croo flamandų transliuotojui VTM sakė, jog „nepriimtina“, kad bėglys turėjo prieigą prie ginklų. Gynybos ministrė Ludivine Dedonder savo ruožtu pranešė, kad bus pradėtas tyrimas.   

Policijos išplatintame pranešime apie ieškomą bėglį matomas plačiapetis vyras plikai nuskusta galva. J. Coningso tviterio paskyroje paskelbtoje  nuotraukoje jis matomas nusirengęs iki pusės, su tatuiruotėmis ant pečių ir krūtinės.  

Prokuratūros atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis karys buvo „gerai parengtas, tačiau jam, panašu, buvo artimos dešiniųjų ekstremistų idėjos“. 

Anot jo, J. Coningsas dingo su ginklais, palikęs „nerimą keliančio turinio“ laišką, kuriame, be kita ko, grasinama valstybės ir visuomenės veikėjams.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.