Baltarusijos valdžia įgijo įstatyminę teisę apriboti elektroninių ryšių, uždrausta rengti protestų transliacijas

Baltarusijos valdžia įgijo teisę apriboti elektroninių ryšių operatorių veiklą iškilus grėsmei nacionaliniam saugumui – tai numato elektroninių ryšių įstatymo pataisos, pasirašytos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos.

 Baltarusijos valdžia įgijo įstatyminę teisę apriboti elektroninių ryšių veiklą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos valdžia įgijo įstatyminę teisę apriboti elektroninių ryšių veiklą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 4:01 PM

Kiek anksčiau pataisas patvirtino abeji Baltarusijos parlamento – Nacionalinio Susirinkimo – rūmai.

„Įstatymas numato, kad siekiant užkirsti kelią situacijoms, keliančioms grėsmę nacionaliniam saugumui, valstybė gali imtis priemonių apriboti elektroninių ryšių tinklų ir su jais susijusių elektroninių priemonių funkcionavimą (jų naudojimo laiko ir apimties apribojimas), taip pat pristabdyti elektroninių ryšių tinklų ir su jais susijusių elektroninių priemonių funkcionavimą (laikinas jų darbo nutraukimas)“, – rašoma Nacionalinio teisės portalo pranešime.

Įgaliojimai valdyti bendro naudojimo elektroninių ryšių tinklą suteikiami prie prezidento veikiančiam operatyviniam ir analitiniam centrui.

„Vietos operatorių atsisakymas vykdyti reikalavimus pristabdyti ar apriboti tinklų ir su jais susijusių elektroninių priemonių darbą bus laikomas šiurkščiu įstatymų pažeidimu“, – nurodė portalas.

Baltarusijoje bus uždrausta rengti protestų transliacijas

A.Lukašenka taip pat pasirašė masinių renginių įstatymo pataisas, kuriomis šalyje bus uždrausta tiesioginiu režimu nušviesti opozicijos protestus, pirmadienį pranešė prezidento spaudos tarnybai artima platformos „Telegram“ paskyra „Pul Pervogo“.

„Pagrindinės įstatymo nuostatos įsigalios praėjus mėnesiui po jo oficialaus paskelbimo“, – sakoma pranešime.

Pagal naują tvarką masiniai renginiai galės vykti tik gavus vietos valdžios leidimą.

„Įvedamas draudimas realiu laiku nušviesti masinius renginius, vykstančius pažeidžiant nustatytą tvarką, siekiant juos populiarinti arba propagandos tikslais, – rašo „Pul Pervogo“. – Šis draudimas bus taikomas ir žiniasklaidos priemonių žurnalistams.“

Be to, pareigas einantys žurnalistai negalės būti renginių organizatoriai arba dalyviai.

Vietos valdžiai ir teisėsaugos tarnyboms bus suteikta teisė stabdyti infrastruktūros, pavyzdžiui, prekybos centrų, maitinimo įstaigų, susisiekimo tinklo ir mugių, darbą masinių renginių vietose ir palei jų dalyvių judėjimo maršrutus.

Partijoms ir visuomeninėms organizacijoms bus taikoma atsakomybė už jų vadovų ir valdybų narių viešus raginimus organizuoti masinius renginius ir juos rengti, jeigu tam nėra gautas leidimas.

Kelis mėnesius trukusių masinių protestų banga per Baltarusiją nuvilnijo po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Amerikos Valstijos autoritariniam lyderiui ir keliolikai jo aplinkos žmonių įvedė sankcijas, įšaldant turtą ir uždraudžiant atvykti.

Istoriniai protestai, per kuriuos žuvo mažiausiai keturi žmonės, šiuo metu yra aprimę, tačiau žurnalistai bei aktyvistai ir toliau yra suiminėjami bei teisiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.