Irano prezidentas ragina užtikrinti didesnę „konkurenciją“ per rinkimus birželį

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį pareiškė paprašęs aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei užtikrinti didesnę „konkurenciją“ birželį vyksiančiuose rinkimuose, kai daugeliui iškilių pretendentų buvo uždrausta balotiruotis.

 Irano prezidentas ragina užtikrinti didesnę „konkurenciją“ per rinkimus birželį.  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Irano prezidentas ragina užtikrinti didesnę „konkurenciją“ per rinkimus birželį.  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2021, 11:36 AM, atnaujinta May 26, 2021, 12:20 PM

„Rinkimų esmė yra konkurencija. Ją pašalinus, jie tampa negyvi“, – sakė H. Rouhani per televizijos transliuotą vyriausybės posėdį ir pridūrė: „Vakar nusiunčiau laišką aukščiausiajam lyderiui apie tai, ką turiu galvoje, ir klausdamas, ar jis galėtų padėti šiuo klausimu.“

Konstituciją bei rinkimus šalyje prižiūrinti Sergėtojų taryba antradienį patvirtino septynis pretendentus varžytis birželio 18 dieną vyksiančiuose rinkimuose, kuriuose bus išrinktas H. Rouhani įpėdinis.

Nuosaikių pažiūrų H. Rouhani pagal konstituciją nebegali siekti trečios kadencijos.

Sergėtojų taryba uždraudė kandidatuoti virtinei gerai žinomų politinių veidų, tarp jų nuosaikių konservatyvių pažiūrų politikui Ali Larijani – ilgamečiam parlamento pirmininkui ir H. Rouhani sąjungininkui, ir pirmajam viceprezidentui Eshaqui Jahangiri.

Tai buvo netikėtas žingsnis, galintis padidinti ultrakonservatyvaus teismų sistemos vadovo Ebrahimo Raisi šansus iškovoti pergalę rinkimuose.

2017 metų prezidento rinkimuose E. Raisi pralaimėjo H. Rouhani, tačiau surinko net 38 proc. balsų, todėl šįmet laikomas vienu iš realiausių pretendentų jį pakeisti.

Nerimas dėl mažo aktyvumo

H. Rouhani sakė, kad aukščiausiasis lyderis „retai kišdavosi“ į kandidatų tvirtinimo procesą prieš ankstesnius rinkimus, tačiau būta atvejų, kai jis savo įsaku grąžindavo diskvalifikuotą pretendentą.

Taip nutiko 2005 metais, kai A. Khamenei pakeitė Sergėtojų tarybos sprendimą neleisti kandidatuoti dviem reformų šalininkų stovyklos veikėjams – Mostafai Moeenui ir Mohsenui Mehralizadeh. Pastarasis šįmet taip pat yra tarp patvirtintų kandidatų.

Tačiau A. Larijani, kuris, anot žiniasklaidos, veikiausiai minimas H. Rouhani laiške ajatolai, jau sutiko su diskvalifikavimu.

„Brangi Irano tauta, dabar, kai nuspręsta dėl rinkimų, savo pareigą esu atlikęs, – rašė jis antradienį socialiniame tinkle „Twitter“. – Sutinku su Dievo valia.“

Savo komentaruose H. Rouhani taip pat įspėjo apie galimo mažo rinkėjų aktyvumo ateinantį mėnesį pasekmes ir sakė, kad ant kortos pastatytas sistemos „legitimumas“.

Pernai vasarį rekordinis skaičius iraniečių – 57 proc. – nebalsavo parlamento rinkimuose, kuriuose buvo diskvalifikuoti tūkstančiai kandidatų, daugelis jų – nuosaikių pažiūrų arba reformas palaikantys politikai.

Rinkėjų aktyvumas yra rimtas galvos skausmas valdžiai, todėl daugelis pareigūnų, tarp jų A. Khamenei, uoliai ragina iraniečius atiduoti savo balsą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.