Diktatoriaus veiksmai glumina Europą: A. Lukašenkos režimas vis mažiau remiasi sveiku protu

Atrodytų, jau niekuo nustebinti negalintis A.Lukašenkos režimas visam pasauliui pateikė staigmeną, kurios nebuvo įmanoma numatyti, – klasta ir įbauginimais nutupdė Minske per Baltarusijos oro erdvę į Vilnių skridusį civilinį lėktuvą, kaip paaiškėjo, vien todėl, kad norėjo suimti valdžią kritikuojantį žurnalistą.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ryanair lėktuvas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ryanair lėktuvas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 10:45 PM

Racionaliu protu, net žvelgiant diktatoriško režimo akimis, tokį žingsnį sunku paaiškinti. Juk suimtas R.Pratasevičius, kad ir kaip jo nekęstų A.Lukašenka, nėra toks svarbus diktatoriui prizas, dėl kurio vertėtų rizikuoti rimtomis Vakarų sankcijomis.

Ar R.Pratasevičius laisvai kritikuoja režimą iš Vilniaus, ar suimtas porina, kaip padoriai su juo elgiamasi ir neva jis jau duodantis prisipažinimo parodymus – nuo to realiai Minskui mažai kas keičiasi.

Vis viena pakaks kitų emigracijoje esančių A.Lukašenkos kritikų.

Tuo metu finansinius sunkumus išgyvenančiai Baltarusijos valdžiai pinigų verkiant reikia. A.Lukašenka negalėjo nesuprasti, kad už prievartinį lėktuvo nutupdymą jis sulauks ne tik politinio pasmerkimo, bet ir ekonominių smūgių.

Turbūt teisūs politikos apžvalgininkai, manantys, kad A.Lukašenkai rūpėjo ne R.Pratasevičius, – vietoj jo esą buvo galima suimti ir bet kurį kitą žinomesnį režimo kritiką. Norėta parodyti visai baltarusių opozicijai, kad ir pasitraukusi į ES šalis ji nėra saugi, o Vakarų reakcija ir sankcijos režimui nė motais.

Nors tikėtina, kad buvo siekiama abiejų šių tikslų, vis viena tai dvelkia ne racionaliu išskaičiavimu, o greičiau diktatoriaus paranoja, nes išgąsdinti ar nubausti Vakarų jam nepavyks ir jis net neturi realių poveikio svertų – pernelyg nelygios ekonominės ir politinės galios.

Prielaidą, kad A.Lukašenka jau vis mažiau remiasi sveiku protu, patvirtina ir Minsko sprendimas keršijant Rygai už jo režimo vėliavos per pasaulio ledo ritulio čempionatą pakeitimą opozicijos simboliu tapusia baltos ir raudonos spalvų vėliava išsiųsti iš Baltarusijos Latvijos ambasadorių ir palikti šią ambasadą beveik be darbuotojų.

Aišku, kad į tai Latvija atsakė veidrodiniu principu ir dar sulaukė kitų ES šalių paramos, o opoziciją telkianti vėliava vis vien liko kabėti.

Apie tokį elgesį būtų galima pasakyti: diktatorių ištiko psichozė. Vis dėlto jo specialiųjų tarnybų operacija nėra visai prastai parengta, nors ir baltais siūlais siūta versija apie neva gautą „Hamas“ teroristų perspėjimą, kad lėktuvas bus susprogdintas virš Vilniaus.

Kad ir kaip būtų, „Ryanair“ pilotas įkliuvo į Minsko pinkles. Pirminė informacija, kad šį lėktuvą nusileisti privertė raketomis „oras–oras“ grasinęs baltarusių naikintuvas, nebuvo tiksli, – MiG-29 priartėjo prie „Ryanair“ orlaivio iki 40 kilometrų, o jam įskristi į Lietuvos oro erdvę tuo metu reikėjo vos 2–3 minučių.

Žinoma, tai esmės nekeičia, bet A.Lukašenkos režimas, matyt, tikėjosi, kad atsakomybę dėl lėktuvo nusileidimo Minske galės suversti „Ryanair“ pilotui, – tai ir yra daroma aiškinant, jog jis neva savarankiškai priėmė tokį sprendimą, nors galėjo rinktis ir Lenkijos, ir Ukrainos oro uostus.

Vargu ar daug kas patikės tokiais Minsko išvedžiojimais, bet A.Lukašenkos režimas gali pamėginti įklampinti tarptautines civilinės aviacijos institucijas į ilgai trunkančius įvykio tyrimus ir taip vilkinti galimas ES sankcijas.

Kol kas tik baltarusių nacionaliniam vežėjui „Belavia“ uždrausta skristi į ES šalis, rekomenduota Bendrijos oro bendrovėms aplenkti Baltarusijos teritoriją, bet tai nėra privalomas reikalavimas.

Viso to aiškiai per mažai siekiant kuo skaudžiau nubausti Minską. Neabejotina, kad sankcijų bus ir daugiau, bet dar neaišku, ar jomis bus rimtai taikomasi ir į Baltarusijos ekonomikos pamatus, o ne vien plečiamas vadinamasis juodasis sąrašas, į kurį įtraukiami pavieniai asmenys.

Prancūzijos prezidentas E.Macronas pripažino, kad Baltarusijai ir Rusijai taikomos sankcijos nėra veiksmingos ir ES jau atsidūrusi ties tokios politikos galimybių ribomis. Vadinasi, Prancūzijos vadovas laikosi nuomonės, kad vis priduriant kokią naują sankciją jau nieko efektyvaus nepasiekiama.

Bet atkreiptinas dėmesys, kad sankcijas Baltarusijai jis susiejo su taikomomis Rusijai, ir kalbėjo, jog reikia sukurti naują tiek trumpalaikę, tiek ilgalaikę strategiją šių šalių atžvilgiu.

Iš tiesų Minsko provokacijų negalima vertinti atsietai nuo Kremliaus politikos. Mažai tikėtina, kad visai nederintas su Maskva ir sprendimas nutupdyti „Ryanair“ lėktuvą.

Rusijos televizijų propagandinėse laidose jau atvirai džiūgaujama, kad Baltarusijai dabar nelieka kitos išeities, kaip pulti „motušei Rusijai į glėbį“. Neslepiamas noras, kad Baltarusija taptų Rusijos dalimi.

Į tai turėtų būti atsižvelgiama Rusijos sulaikymo ir atkirčio A.Lukašenkos veiksmams ES strategijoje. Ekonominiai smūgiai neabejotinai būtų skaudžiausi.

Tai atsilieptų ir Lietuvos ekonomikai, tačiau, ekonomistų nuomone, žala nebūtų labai didelė ir ilgalaikė.

Labiausiai nukentėtų transporto, logistikos sektoriai, Klaipėdos jūrų uostas, nutrūkus importui iš Baltarusijos šalies įmonėms kuriam laikui gali stigti žaliavų – medienos, metalo.

Jokia valstybė nėra suinteresuota jos verslui nenaudinga politika, tai pristabdo ir ES ryžtą taikyti plataus masto ekonomines sankcijas.

Bet neprognozuojami A.Lukašenkos veiksmai, regis, jau nepalieka kito pasirinkimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų