R. Pratasevičiaus mama Vakarų pasaulio meldžia tik vieno: ji iki šiol nežino, kaip jaučiasi sūnus

Žurnalisto Ramano Pratasevičiaus mama Natalija Pratasevič sako, jog labai tikisi Vakarų pagalbos išlaisvinant Baltarusijos režimo sulaikytą jos sūnų ir kitus politinius kalinius.

 Ramano Pratasevičiaus tėvai Natalija ir Dmitrijus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Ramano Pratasevičiaus tėvai Natalija ir Dmitrijus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Pratasevičius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
R.Pratasevičius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jūratė Skėrytė, Ignas Jačauskas, BNS

May 27, 2021, 10:52 AM, atnaujinta May 27, 2021, 11:08 AM

„Aš tiesiog prašau, kad padėtų, kad masinės informacijos priemonės nušviestų visa tai teisingai, kad žmonės, kad prezidentai išgirstų apie šią savivalę, kad jie įtikintų pilietį Lukašenką išlaisvinti mano sūnų“, – BNS telefonu ketvirtadienį sakė N. Pratasevič.

Ji taip pat ragina susilaikyti nuo bet kokio smurto ir spręsti klausimą diplomatiniu keliu.

„Aš neraginu imtis smurto, nekviečiu pradėti jokio karo, jokiu būdu. Aš prašau taikos, gerumo, sąžiningumo ir teisingumo. Prašau Vakarų pagalbos įtikinti šį žmogų išlaisvinti mano sūnų ir kitus tokius pat politinius kalinius, kaip jis“, – kalbėjo N. Pratasevič.

N. Pratasevič sakė iki šiol neturinti jokių žinių, kaip jaučiasi jos sūnus, nes su juo negali susitikti net advokatas.

„Ne, neleido, atsisakė. Deja, nieko nežinome – viską ką turime iš advokato, yra tik tai, kad buvo atmestas prašymas nenurodžius priežasties. (...) Ne, mes ne Baltarusijoje ir (susitikti – BNS) neįmanoma, tai neįmanoma net ir tiems, kurie ten yra. Mes ne apie tą valstybę kalbame, įstatymai ten neveikia“, – sakė moteris.

Ji įsitikinusi, kad jos sūnų režimas suėmė dėl to, kad jis tapo pavojingas, „nes jis kalbėjo tiesą“.

„Jis kalbėjo tiesą apie veikiančią valdžią, apie tai, kas vyksta mūsų respublikoje, apie tai, kaip vyko rinkimai, apie tai, kaip tauta pasisako už demokratijos, žodžio laisvę. Todėl mano sūnus ir nukentėjo, todėl jis ir tapo Lukašenkos priešu Nr. 1“, – tvirtino ji.

N. Pratasevič taip pat kalbėjo, kad autoritarinio Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos trečiadienio pareiškimas, jog jos sūnus buvo samdinys ir kovojo Rytų Ukrainoje, yra „visiška nesąmonė“.

„Mes jau sakėme, kad tai – visiška nesąmonė. Mūsų sūnus – žurnalistas ir jis nušvietė įvykius Ukrainoje kaip žurnalistas, jis vykdė savo profesionalų žurnalisto darbą. Ir tai, kas jam dabar bandoma „pripaišyti“, tie kliedesiai, nesąmonės, jūs suprantate, kokiu tikslu tai daro valdžia. Manau, tai visiems puikiai suprantama“, – sakė R. Pratasevičiaus mama.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino. Baltarusija operacijai buvo pakėlusi naikintuvą MiG-29 ir karinį sraigtasparnį Mi-24.

Šiuo lėktuvu skrido Vilniuje šiuo metu gyvenantis žurnalistas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Trečiadienį šalies parlamente A. Lukašenka pavadino R. Pratasevičių ir S. Sapegą „ekstremistu ir jo bendrininke“, bei pareiškė, kad šalis turėjo „suverenią teisę“ sulaikyti Baltarusijos pilietį ir „jo sugyventinę“, turinčią leidimą gyventi Baltarusioje.

Baltarusijos valdžia paskelbė įrašą, kur R. Pratasevičius neva prisipažįsta organizavęs masinius neramumus, tačiau opozicija ir vakarai, taip pat ir jo tėvai neabejoja, kad „prisipažinimas“ išgautas naudojant fizinį ir psichologinį smurtą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.