Baltarusių portalo Tut.by įkūrėjo našlei pateiktas nedetalizuojamas kaltinimas

Baltarusijos didžiausio nepriklausomo portalo Tut.by įkūrėjo našlei Julijai Čarniauskajai pateiktas kaltinimas, bet jo detalės neskelbiamos.

Portalą valdančiai bendrovei „TUT BY Media“ iškelta baudžiamoji byla dėl vengimo mokėti mokesčius itin stambiu mastu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Portalą valdančiai bendrovei „TUT BY Media“ iškelta baudžiamoji byla dėl vengimo mokėti mokesčius itin stambiu mastu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2021, 3:30 PM, atnaujinta May 28, 2021, 3:50 PM

„Advokatas išėjo [po susitikimo] su Julija Černiauskaja. Mamai pateiktas kaltinimas. Negalima skelbti nei straipsnio, nei kažkokių laikotarpių, nieko“, – penktadienį socialiniame tinkle „Facebok“ parašė sulaikytosios duktė Jauhenija.

Gegužės 18 dieną Baltarusijos režimas blokavo portalą Tut.by, prieš tai apieškojęs ir uždaręs jo biurus ir suėmęs 12 žmonių, įskaitant keletą žurnalistų ir Juliją Čarniauskają.

Oficialiai kratos buvo susijusios su tyrimu dėl įtariamo vengimo mokėti mokesčius, tačiau Jauhenija Čarniauskaja neabejoja, kad populiariausias nepriklausomas naujienų portalas atsidūrė autoritarinio Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos susidorojimo su opozicija taikinyje, 2020 metais kilus masiniams protestams prieš jo valdymą.

Vėliau paaiškėjo, kad Julija Černiauskaja atsidūrė Minsko 1-osios ligoninės kardiologijos skyriuje, bet suteikus pagalbą buvo išrašyta ir nuo tada jos buvimo vieta buvo nežinoma.

Ketvirtadienį moteris buvo Finansinių tyrimų departamente, kur jos atžvilgiu atlikta tyrimo veiksmų.

Skelbta, kad Tut.by buvo blokuotas dėl draudžiamos informacijos paskelbimo. Tuose straipsniuose buvo pateikiama Baltarusijos solidarumo fondo (BYSPOL), renkančio lėšas žmonėms, nukentėjusiems nuo Minsko autoritarinio režimo represijų, informacija.

Tarnybos pranešė, kad portalą valdančiai bendrovei „TUT BY Media“ iškelta baudžiamoji byla dėl vengimo mokėti mokesčius itin stambiu mastu.

Tut.by – didžiausias baltarusių naujienų portalas. Jis kaip žiniasklaidos priemonė buvo užregistruotas tik 2019 metų sausį, o iki tol – nuo pat įkūrimo 2000-aisiais – portalas dirbo neturėdamas šio statuso. 2020 metų gruodį žiniasklaidos priemonės statusas iš jo buvo atimtas.

Tut.by aktyviai nušvietė Baltarusijoje po prezidento rinkimų pernai rugpjūtį vykusius masinius protestus. Tuose rinkimuose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Portalo įkūrėjas Juras Ziseras mirė prieš metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.