Jungtinė Karalystė: R. Pratasevičiui interviu „akivaizdžiai buvo daromas spaudimas“

Jungtinė Karalystė penktadienį pareiškė, kad Baltarusijos valstybinės televizijos parodytas interviu su opozicijos tinklaraštininku, kuris buvo sulaikytas Minske priverstinai nutupdžius jo lėktuvą, „kelia nerimą“ ir kad jam „akivaizdžiai buvo daromas spaudimas“.

 Jungtinė Karalystė penktadienį pareiškė, kad Baltarusijos valstybinės televizijos parodytas interviu su opozicijos tinklaraštininku, kuris buvo sulaikytas Minske priverstinai nutupdžius jo lėktuvą, „kelia nerimą“ ir kad jam „akivaizdžiai buvo daromas spaudimas“.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jungtinė Karalystė penktadienį pareiškė, kad Baltarusijos valstybinės televizijos parodytas interviu su opozicijos tinklaraštininku, kuris buvo sulaikytas Minske priverstinai nutupdžius jo lėktuvą, „kelia nerimą“ ir kad jam „akivaizdžiai buvo daromas spaudimas“.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2021, 3:47 PM

Užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas paragino atsakomybėn patraukti tuos, kurie buvo susiję su Ramano Pratasevičiaus tariamo prisipažinimo transliacija.

„Nerimą keliantis pono Pratasevičiaus interviu praėjusį vakarą akivaizdžiai buvo paimtas darant spaudimą ir suėmime“, – parašė D. Raabas socialiniame tinkle „Twitter“, pakartodamas anksčiau Vokietijos pareigūnų ir Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cihanouskajos išsakytus būgštavimus.

„Žmogaus teises ir žiniasklaidos laisvę ginančiųjų persekiojimas Baltarusijoje turi baigtis“, – parašė jis.

„Tie, kurie dalyvavo filmavime, naudojo prievartą ir prisidėjo prie interviu surežisavimo, turi būti patraukti atsakomybėn“, – paragino britų užsienio reikalų sekretorius.

Opozicijos tinklaraštininkas ir aktyvistas R. Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti 23 metų Rusijos pilietė Sofija Sapega – gegužės 23 dieną buvo sulaikyti Baltarusijai priverstinai nutupdžius Minske bendrovės „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių.

2019 metais iš Baltarusijos išvykęs R. Pratasevičius tapo vienu pagrindinių autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos priešininkų. Jis tvarkė populiarų susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalą „Nexta“, suvaidinusį svarbų vaidmenį organizuojant antivyriausybinius protestus, ir buvo apkaltintas masinių neramumų kurstymu.

Valstybinės televizijos ONT ketvirtadienį vakare parodytame 1,5 val. trukmės interviu R. Pratasevičius atrodė besijaučiantis nepatogiai ir prisipažino pernai raginęs rengti protestus, o galiausiai pravirko.

Penktadienį S. Cichanouskaja atmetė šį interviu sakydama, kad jis buvo duotas „po kankinimų“. Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas pareiškė, kad tai yra „visiškai negarbinga ir neįtikėtina“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.