ES įspėja Jungtinę Karalystę nesiimti tolesnių vienašališkų veiksmų dėl Šiaurės Airijos

Europos Sąjunga, rengdamasi svarbioms deryboms su Jungtine Karalyste, antradienį įspėjo Londoną nesiimti tolesnių vienašališkų veiksmų, prieštaraujančių „Brexito“ susitarimo protokolui dėl Šiaurės Airijos.

ES jau yra pradėjusi teisinius veiksmus prieš JK dėl įtariamo „Šiaurės Airijos protokolo“ pažeidimo. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
ES jau yra pradėjusi teisinius veiksmus prieš JK dėl įtariamo „Šiaurės Airijos protokolo“ pažeidimo. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 3:35 PM

ES jau yra pradėjusi teisinius veiksmus prieš JK dėl įtariamo „Šiaurės Airijos protokolo“ pažeidimo – delsimo įvesti muitinės kontrolę kai kurioms prekėms, atkeliaujančioms į Šiaurės Airiją iš likusios Britanijos dalies.

Laikraštyje „The Daily Telegraph“ Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Marošas Šefčovičius rašė, kad Briuselis imsis atsakomųjų veiksmų, jei Didžioji Britanija vėl žengs tokių žingsnių kaip atvėsintos mėsos kontrolės netaikymo periodo pratęsimas, turintis pasibaigti šį mėnesį.

„The Daily Telegraph“, kuriame yra dirbęs britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, šį grasinimą pavadino „dešrelių prekybos karu“.

„Jei JK artimiausiomis savaitėmis imsis tolesnių vienašališkų veiksmų, ES... ryžtingai, greitai ir tvirtai reaguos, kad... JK laikytųsi savo įsipareigojimų pagal tarptautinę teisę“, – rašė M. Šefčovičius.

Beveik penkis dešimtmečius ES priklausiusi JK 2020 metų sausį oficialiai išstojo iš bloko, bet pagal „skyrybų“ sąlygas santykiai iki šių metų pradžios išliko tokie patys.

Nuo to laiko Londonas ir Briuselis tariasi dėl naujų sąlygų, o minėtu protokolu Šiaurės Airija iš esmės išlaikoma ES muitų sąjungoje ir prekių bendrojoje rinkoje.

Šiais specialiais susitarimais siekiama išsaugoti trapią taiką Šiaurės Airijoje, kur iki 1990 metų tris dešimtmečius truko kruvinas konfliktas.

Tačiau jie kursto nepasitenkinimą provincijoje, ypač tarp junionistų, patikras uostuose laikančių grėsme Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui.

M. Šefčovičiaus komentarai pasirodė po savaites vykusių ginčų dėl protokolo ir prieš svarbius trečiadienio susitikimus Londone su „Brexito“ ministru Davidu Frostu.

Pasak M. Šefčovičiaus, Britanija įgyvendindama specialiuosius susitarimus paliko „daug ir esminių spragų“.

Jis atrėmė B. Johnsono vyriausybės teiginius, kad blokas nebuvo pakankamai lankstus, ir tvirtino, kad tokiose srityse kaip vaistai buvo leidžiami sprendimai „pagal užsakymą“.

„ES toli gražu nebuvo nelanksti ir nuo pat pradžių demonstravo, kad mes norime surasti kūrybiškus sprendinius, kai to reikia, – sakė M. Šefčovičius. – Tačiau negalime to daryti vieni. Tai turi būti bendros ES ir JK pastangos.“

Britų aplinkos sekretorius George'as Eustice'as antradienį pabrėžė, jog pagal protokolą abi šalys turi dėti „didžiausias pastangas“, kad palengvintų bet kokias naujųjų taisyklių keliamas problemas.

„Mums tikrai reikia, kad ES gerbtų tą protokolo dalį ir imtų taikyti protingas priemones“, – televizijai „Sky News“ sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.