Europos Parlamentas galutinai pritarė ES skaitmeniniam COVID pažymėjimui

Europos Parlamentas trečiadienį galutinai patvirtino Europos Sąjungos skaitmeninį COVID pažymėjimą, kuriuo siekiama sudaryti palankesnes sąlygas laisvam piliečių judėjimui pandemijos metu.

 Europos Parlamentas galutinai pritarė ES skaitmeniniam COVID pažymėjimui.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Europos Parlamentas galutinai pritarė ES skaitmeniniam COVID pažymėjimui.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-09 12:41

Per plenarinį posėdį reglamentas dėl Bendrijos piliečiams skirto skaitmeninio COVID pažymėjimo priimtas 546 balsais, 93 įstatymų leidėjams balsavus prieš, 51 – susilaikius. Reglamentas dėl trečiųjų šalių piliečiams skirto skaitmeninio COVID pažymėjimo priimtas 553 balsais, 91 įstatymų leidėjui balsavus prieš, 46 – susilaikius.

Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra vieningas ir visoje ES pripažįstamas dokumentas, kuriame pateikiama informacija apie žmogaus paskiepijimą nuo koronaviruso, persirgimą šia liga ar turimą neigiamą testą. Jo tikslas – supaprastinti dokumentų patikros procesą pasieniuose.

Už pažymėjimo išdavimą atsakingos nacionalinės institucijos. Jį galima atsisiųsti į bet kurį įrenginį arba atsispausdinti. Abiejose versijose yra QR kodas, kuriame įrašyta būtina informacija, ir skaitmeninis parašas, kad būtų užtikrintas pažymėjimo autentiškumas.

Ši sistema turi oficialiai įsigalioti nuo liepos 1-osios ir bus taikoma 12 mėnesių. Pažymėjimas nebus išankstinė laisvo judėjimo sąlyga ir negalės būti naudojamas vietoje kelionės dokumento.

Kad įsigaliotų ir būtų pradėti taikyti nuo liepos 1-osios, reglamentai dar turi būti oficialiai priimti ES Tarybos ir paskelbti Bendrijos oficialiajame leidinyje.

Nemažai ES valstybių, tarp jų Lietuva, jau anksčiau pradėjo išduoti šiuos pažymėjimus. ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas antradienį pranešė, kad skaitmeninį COVID pažymėjimą jau yra gavę daugiau kaip milijonas europiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.