E. Macronas – ne vienintelis valstybės lyderis, susilaukęs išpuolio: kiti neišvengė ir kiaušinių

Emmanueliui Macronui antradienį pliaukštelėjo žmogus, kuris laukė susitikimo su juo Prancūzijos prezidento turo metu.

Kai E.Macronas priėjo prie atitvarų ir sveikinosi su žmonėmis, vienas jų, užuot paspaudęs ištiestą ranką, jam sudavė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kai E.Macronas priėjo prie atitvarų ir sveikinosi su žmonėmis, vienas jų, užuot paspaudęs ištiestą ranką, jam sudavė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 10:04 PM

Bet jis nėra vienintelis toks valstybės lyderis, neišvengęs incidentų, kai vienaip ar kitaip tenka gintis prieš savo rinkėjus ir televizijos kameras.

Nicolas Sarkozy

Buvęs Prancūzijos prezidentas neliko skolingas aršiame ginče, kai 2008-aisiais Paryžiuje dalyvavo ūkio parodoje.

 

N.Sarkozy skynėsi kelią pro minią, kai uždėjo ranką ant vyro, kuris nebuvo patenkintas tokiu prezidento veiksmu.

„Neliesk manęs, – valstybės vadovui subarė vyras. – Tu mane terlioji.“

N.Sarkozy nelaikė liežuvio už dantų ir atkirto atgal: „Casse-toi, pauv’ con!“

Kaip tai išversti? BBC pasirinko gana mandagų „pasiklysk, prakeiktas idiote“, „Reuters“ pasitenkino „kvailio“ vertimu, o šiai prancūzų kalbos frazei net buvo sukurtas atskiras „Wikipedia“ puslapis.

Johnas Prescottas

J.Prescottas buvo Jungtinės Karalystės kairysis kandidatas į ministro pirmininko pareigas, kai prieš 2001 m. visuotinius rinkimus jis apsilankė Velso mieste Rilyje.

J.Prescottas ir jo komanda išlipo iš autobuso kitoje gatvės pusėje nuo teatro, į kurį ruošėsi eiti, dar nežinodami, kad trumpa kelionė per kelią įeis į istoriją kaip „Rilio peštynės“.

Politikas iš visų pusių buvo apsuptas savo šalininkų, tačiau šiek tiek toliau jau buvo galima išgirsti protestuotojų šūksnius.

Vienas iš vyrų minioje laukė, kol J.Prescottas priartės, norėdamas ištaškyti kiaušinį tiesiai į kandidato veidą. Puolėjo nelaimei, demonstruodamas žaibiškas refleksus, politikas paleido smūgį, kol dar nebuvo spėję įsiterpti asmens sargybiniai.

Po šio įvykio kai kurie konservatoriai iš J.Prescotto reikalavo atsistatydinimo, o Leiboristų partijos nariai tikino, kad jis tik gynėsi.

Helmutas Kohlas

1991 m. kiaušinio ant veido neišvengė Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis.

H.Kohlis buvo vienas iš pagrindinių Vokietijos susijungimo veidų po Berlyno sienos griuvimo ir galingai laimėjo pirmus šalies rinkimus, pažadėjęs ekonominę gerovę visiems.

Kelionės metu į buvusį Rytų Vokietijos Halės miestą susirinkusios minios jis buvo pramintas „melagiu“ ir jau po kelių minučių buvo apmėtytas kiaušiniais.

Vaizdo medžiagoje kanclerį galima pamatyti atsiskyrusį nuo asmens sargybinių ir bėgantį link minios, regis, bandantį paaiškinti savo užpuolikams, kas yra teisus.

George'as W. Bushas

2008 m., praėjus beveik šešeriems metams po paskelbimo apie įsiveržimą į Iraką, tuometinis JAV prezidentas George'as W. Bushas išvyko į Bagdadą, per kurį surengė spaudos konferenciją su ministru pirmininku Nouri al-Maliki.

Prezidento kalba buvo nutraukta kai į G.W.Bushą atskrido batas. Tada dar vienas batas. Laimei, respublikonas sėkmingai išvengė abejų grėsmių.

Prieš mesdamas kiekvieną batą , užpuolikas pasakydavo po pareiškimą. Metikas, kaip paaiškėjo vėliau žurnalistas Muntadharas al-Zaidi, arabų kalba sušuko: „Tai atsisveikinimo bučinys, tu šunie!“.

Po to sekė „Tai nuo našlių, našlaičių ir tų, kurie buvo nužudyti Irake!“

Tiek žurnalistas, tiek jo batai tapo kultūros simboliais šalyje ir sulaukė plačių pagyrų.

Manuelis Vallsas

Įrodyti, kad pliaukštelėjimas į veidą nėra skirtas tik prezidentams, galima prisiminti buvusio Prancūzijos ministro pirmininko Manuelio Vallso atvejį.

2017 m. viename iš rinkimų renginių Bretanėje prieš E.Macroną, M.Vallsui buvo suduotas antausis.

Vėliau M.Vallsas pareiškė kaltinimus užpuolikui, 18 metų kraštutinių dešiniųjų protestuotojui, teigdamas, kad „smurtas niekada nėra priimtinas“. Galiausiai jis pralaimėjo rinkimus E.Macronui, tačiau sprendimas nubausti jaunuolį buvo jo kampanijos lūžio taškas, leidęs M.Valls parodyti savo kovingesnę pusę ir atkreipti rinkėjų dėmesį.

Parengta pagal „Politico“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.