Honkongas cenzūruos filmus, „keliančius pavojų nacionaliniam saugumui“

Honkongo cenzoriai nuo šiol galės uždrausti rodyti filmus, jų vertinimu, keliančius grėsmę nacionaliniam saugumui, ir tai kelia susirūpinimą dėl toliau didinamų išraiškos laisvės suvaržymų anksčiau menais ir kinu garsėjusiame mieste.

 Honkongas cenzūruos filmus, „keliančius pavojų nacionaliniam saugumui“.  <br> ISAAC LAWRENCE / AFP / Scanpix nuotr.
 Honkongas cenzūruos filmus, „keliančius pavojų nacionaliniam saugumui“.  <br> ISAAC LAWRENCE / AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 5:33 PM

Siekdama numalšinti kritiką Kinijos komunistų partijos valdymui valdžia suiminėja Honkongo demokratijos aktyvistus. Pernai po 2019 metais Honkonge vykusių didžiulių ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų Pekinas miestui primetė griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, kuriuo reikšminga dalis disidentinės veiklos buvo pripažinta baudžiamosiomis veikomis.

Honkongo vyriausybė penktadienį paskelbė, kad priėmė filmų cenzūrą reglamentuojančio teisės akto pataisų, kurios įpareigos atidžiai stebėti, kad filmuose nebūtų vaizduojami „veiksmai ar veikla, kurie gali būti laikomi nusikaltimu, keliančiu pavojų nacionaliniam saugumui“.

Cenzoriai gali nuspręsti uždrausti rodyti filmą, kad „užkirstų kelią ar užgniaužtų bet kokį veiksmą ar veiklą, keliančius pavojų nacionaliniam saugumui“, sakoma pareiškime.

„Filmų cenzūros reguliavimo sistema yra pagrįsta pusiausvyra tarp asmens teisių ir laisvių apsaugos bei teisėtų visuomenės interesų apsaugos“, – nurodė vyriausybė.

Šios pataisos priartina Honkongo įstatymus prie Kinijos žemyninėje dalyje galiojančių cenzūros įstatymų filmams, kurie yra kruopščiai peržiūrimi, kad juose nebūtų temų ir scenų, kritiškai vertinančių Komunistų partijos vadovybę arba vyriausybės palaikomas vertybes.

„Filmų cenzūros sistema rodo, kaip Honkonge nyksta išraiškos laisvė“, – sakė Andersas Hammeris, „Oskarui“ nominuoto dokumentinio filmo apie 2019-ųjų protestus Honkonge „Do not Split“ režisierius.

„Matome, kad padėtis 2021 metais toliau blogėja, kad aktyvistai ir už demokratiją pasisakantys politikai yra uždaromi į kalėjimą, jiems keliami kaltinimai pagal naują drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą“, – sakė jis.

„Deja, atrodo, kad vietos valdžia ir Pekinas tenori tęsti pagrindinių demokratinių teisių varžymą Honkonge“, – kalbėjo režisierius.

Kovą dokumentinio filmo „Inside the Red Brick Wall“ peržiūros organizatoriai atšaukė juostos, pasakojančios apie demokratijos reikalaujančių protestuotojų susirėmimus su policija vietos universitete, peržiūrą, kai vienas Pekiną palaikantis laikraštis parašė, kad šis filmas siunčia ardomąją veiklą skatinančią žinutę ir gali pažeisti nacionalinio saugumo įstatymą.

Gegužę cenzoriai taip pat griežtai perspėjo vieną ligoninės darbuotojų profesinę sąjungą dėl dviejų filmų, kuriuose buvo pasakojama apie susidorojimą su demokratijos šalininkų protestais Pekino Tiananmenio aikštėje 1989 metais, peržiūros. Filmų peržiūrai nebuvo paprašyta cenzorių leidimo, ir vienas iš jų nebuvo įvertintas.

Anksčiau šį mėnesį Honkongo valdžia neleido rengti 1989-ųjų kruvino susidorojimo su protestuotojais Tiananmenio aikštėje metinių paminėjimo.

Honkongo valdžia taip pat sustiprino pastangas pertvarkyti mokyklų sistemą, siekiant skiepyti mokiniams „patriotizmą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.