J. Bidenas apie atkirtį „žalingiems“ Rusijos veiksmams: JAV ir NATO palaikys Baltijos šalis Žada nustatyti „raudonas linijas“ V. Putinui

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį Briuselyje susitikęs su Baltijos šalių lyderiais per NATO viršūnių susitikimą pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos palaiko jų pastangas duoti atkirtį „žalingiems“ Rusijos veiksmams.

 J.Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 J.Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 7:05 AM, atnaujinta Jun 15, 2021, 9:22 AM

„Patikinau juos, kad perduosiu prezidentui [Vladimirui] Putinui, kad nesiekiu konflikto su Rusija, bet mes atsakysime, jeigu Rusija tęs savo žalingus veiksmus“, – per internetu transliuotą spaudos konferenciją žurnalistams sakė J. Bidenas.

Pasak jo, NATO šalys išliks vieningos.

„Būtent taip kovojome su praeities grėsmėmis... Mes ginsime transatlantinį aljansą“, – kalbėjo JAV vadovas.

Žada nustatyti „raudonas linijas“ V. Putinui

 

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį sakė, kad nustatys aiškias „raudonas linijas“ Rusijos vadovui Vladimirui Putinui, kai trečiadienį susitiks su juo Ženevoje, prieš tai paraginęs NATO sąjungininkes drauge spręsti Maskvos ir Pekino keliamus iššūkius.

Kalbėdamas po savo pirmo NATO viršūnių susitikimo, kuriame dalyvavo kaip JAV prezidentas, J. Bidenas sakė: „Nesiekiu konflikto su Rusija, bet mes atsakysime, jeigu Rusija tęs savo žalingus veiksmus.“

J. Bidenas taip pat pavadino V. Putiną „kietu“ ir „vertu priešininku“ prieš nekantriai laukiamą pirmąją tiesioginę jų akistatą trečiadienį Ženevoje.

Įspėjimas Kremliaus šeimininkui nuskambėjo J. Bidenui stengiantis atkurti Vašingtono ryšius su sąjungininkėmis po ketverių transatlantinės įtampos temdytų jo pirmtako Donaldo Trumpo prezidentavimo metų.

Paraginti J. Bideno, NATO lyderiai sutarė drauge kovoti su agresyvios Kinijos politikos keliamais „sisteminiais iššūkiais“, Aljansui formuojant savo naują požiūrį į Pekiną.

Vis agresyvesni Kinijos veiksmai plėtojant branduolinį arsenalą, taip pat kosminius pajėgumus ir kibernetines kovos priemones kelia grėsmę tarptautinei tvarkai, nurodė lyderiai pareiškime.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad sąjungininkės sieks bendradarbiauti su Kinija sprendžiant tokius tarptautinius klausimus kaip klimato kaita. Tai daryti ragina Europos sostinės.

Tačiau, atsižvelgdamas į augantį Vašingtono susirūpinimą, J. Stoltenbergas įspėjo: „Auganti Kinijos įtaka ir tarptautinė politika kelia iššūkių Aljanso saugumui.“

„Lyderiai sutarė, kad turime spręsti tokius iššūkius drauge, kaip Aljansas, ir mums reikia bendradarbiauti su Kinija, siekiant ginti mūsų saugumo interesus“, – kalbėjo NATO vadovas.

Viršūnių susitikimo komunikate lyderiai nurodė Rusijai, kad greito sugrįžimo prie normalių santykių nebus.

Rusijos pajėgų telkimas ir provokacinis elgesys prie NATO rytinių sienų „kelia vis didesnę grėsmę euroatlantinės zonos saugumui ir prisideda prie nestabilumo šalia NATO sienų ir kitur“, – rašoma komunikate.

„Tinkama pusiausvyra“

Kinijos klausimu J. Bidenas tęsia savo pirmtako D. Trumpo pradėtą darbą, ragindamas NATO skirti daugiau dėmesio Pekinui. Tačiau sąjungininkės Europoje nerimauja, kad dėl to gali būti nukreiptas dėmesys nuo pagrindinio Aljanso prioriteto – Rusijos.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad Aljanso narėms nereikėtų „pervertinti“ Pekino keliamų grėsmių.

„Turime rasti tinkamą pusiausvyrą, – kalbėjo ji. – Kinija yra varžovė daugeliu klausimu, tačiau tuo pat metu daugeliu klausimų ji yra partnerė.“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savo ruožtu sakė, kad NATO neturėtų per daug dekoncentruotis.

„NATO yra karinė organizacija, mūsų santykių su Kinija klausimas nėra vien karinis“, – sakė jis ir pridūrė, kad Kinija „neturėtų nukreipti mūsų dėmesio nuo esminių NATO uždavinių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.