Koronavirusas Rusijai smogė iš naujo: situacija tampa nekontroliuojama

Rusiją apėmė antroji koronaviruso banga – daug smarkesnė negu pirmoji. Pastarosiomis paromis šioje šalyje fiksuojama beveik 15 tūkst. naujų užsikrėtimų, iš jų maždaug pusė – Maskvoje. Valdžia pripažįsta, kad situacija tampa nekontroliuojama.

Kovos su koronavirusu štabas Maskvoje skelbia, kad infekcijos atvejų augimas kiekvieną parą – eksponentinis, jis didėja keliais kartais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kovos su koronavirusu štabas Maskvoje skelbia, kad infekcijos atvejų augimas kiekvieną parą – eksponentinis, jis didėja keliais kartais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

2021-06-15 11:29, atnaujinta 2021-06-15 17:19

Kovos su koronavirusu štabas Maskvoje skelbia, kad infekcijos atvejų augimas kiekvieną parą – eksponentinis, jis didėja keliais kartais.

Tokio staigaus šuolio priežastis nėra aiški, bet medikai kelia versiją, kad Rusijos sostinėje plinta indiškoji koronaviruso atmaina.

Rusijos vyriausioji sanitarijos gydytoja Ana Popova birželio pradžioje sakė, jog 70 proc. naujų atvejų šalyje yra britiška koronaviruso atmaina, 24 proc. – indiškoji, 6 proc. – Pietų Afrikos Respublikos kilmės.

Bet dabar vis daugiau užkrečiamųjų ligų specialistų tvirtina, kad sostinėje atsirado sava, maskvietiškoji, mutacija, kuri greitai plinta į kitus šalies regionus.

Dar pavojingiau tai, kad fiksuojamas didelis sergamumas tarp jaunimo, ko nebūta anksčiau.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas paskelbė birželio 12–20 d. poilsio dienomis – „užsikrėtimų grandinei nutraukti“.

Šiuo laikotarpiu neveiks maitinimo įstaigos ir žaidimų kambariai prekybos centruose, atrakcionai parkuose, kavinėms, restoranams ir naktiniams klubams uždrausta vietoje aptarnauti lankytojus nuo 23 val. iki 6 val. ryto – valgius ir gėrimus galima tik išsinešti. Parkuose uždrausta sėdėti ant suoliukų.

Bet neplanuojama skelbti karantino, riboti judėjimo mieste ar didinti baudų dėl saugos taisyklių nesilaikymo.

Politologai tokį valdžios minkštumą aiškina Kremliaus pozicija „nepykdyti gyventojų“ prieš rudenį vyksiančius rinkimus į Dūmą. O patys gyventojai, panašu, išvis numojo ranka į koronaviruso grėsmę – ir Maskvoje, ir provincijoje.

Mano žmona kalbėjosi su savo pusbroliu, gyvenančiu mažame miestelyje Uralo regione. Šis sakė, kad jo šeima vis dar nepasiskiepijo, nes „mąsto“. Ten niekas neskuba vakcinuotis, eilių poliklinikoje nėra, nors sergamumas didėja ir žmonės miršta.

Maskvoje pamačiau, kad kaukę jau dėvi vieno baro, į kurį dažnai užsuku, šeimininkas – anksčiau jis to nedarė „iš principo“.

Paklaustas, kas pasikeitė, atsakė: „Dukra susirgo.“ Bet pats verslininkas su žmona vis tiek neina skiepytis, nors poliklinika – vos 15 minučių kelio pėsčiomis.

Pastebiu, kad Maskvos metro kaukių nedėvi iki trečdalio keleivių, Pamaskvio traukiniuose – dar daugiau. Ir tuo pat metu nepastebėjau nė vieno patikrinimo, kaip laikomasi sanitarinio režimo, nes dengti veidą viešosiose vietose yra privaloma.

Kaukėtų pirkėjų sostinės prekybos centruose daugiau, turguose – atvirkščiai.

Bet svarbiausia – net Maskvoje pasiskiepijusių asmenų skaičius neviršija 12–14 proc. Vienas televizijos kanalų klausė, kodėl Izraelyje jau vakcinuota 76 proc. suaugusiųjų populiacijos, JAV – daugiau kaip pusė, o Rusija katastrofiškai atsilieka.

Vienas kalbintųjų ta proga prisiminė seną anekdotą: „Pas mus, rusus, kol kaip reikiant užpakalio neišspardysi, nieko nepasieksi.“

Gyventojus skiepytis vilioja loterijomis

Maskvos meras S.Sobianinas paskelbė, kad nuo birželio 14 d. iki liepos 11 d. gavę pirmąją vakcinos dozę sostinės gyventojai dalyvaus loterijoje – kas savaitę galės laimėti vieną iš penkių automobilių, kurių kiekvieno vertė – apie 1 mln. rublių (11,5 tūkst. eurų).

O štai Maskvos srities valdžios rengiamoje loterijoje pagrindinis prizas bus 3 kambarių butas. Į jį pretenduos gavusieji pirmąją vakcinos dozę tarp birželio 15 d. ir 25 d.

Rusija masinės vakcinacijos kampaniją pradėjo pernai gruodį, bet iki šiol bent viena doze paskiepyta vos apie 12 proc. populiacijos.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.