Turkijos prezidentas aplankys didelę simbolinę reikšmę turintį Kalnų Karabacho miestą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį apsilankys didelę simbolinę reikšmę turinčiame Šušos mieste, Ankaros sąjungininko Azerbaidžano atkovotame per praėjusiais metais vykusį karą su Armėnija dėl Kalnų Karabacho regiono.

 Turkijos prezidentas aplankys didelę simbolinę reikšmę turintį Kalnų Karabacho miestą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Turkijos prezidentas aplankys didelę simbolinę reikšmę turintį Kalnų Karabacho miestą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 2:52 PM

Turkija rugsėjį kilusio ir šešias savaites trukusio konflikto metu buvo svarbi Azerbaidžano palaikytoja. Kovos, pareikalavusios maždaug 6 tūkst. gyvybių, baigėsi ugnies nutraukimu tarpininkaujant Rusijai.

Pagal paliaubų susitarimą Jerevanas atidavė dešimtmečius kontroliuotų teritorijų, tarp jų Šušą, kurią ir armėnai, ir azerbaidžaniečiai laiko savo kultūros lopšiu.

Miestas tvirtovė stovi ant uolų apie 15 km nuo Kalnų Karabacho didžiausio miesto Stepanakerto. Azerbaidžano pajėgoms lapkritį užėmus Šušą įvyko karo persilaužimas.

R. T. Erdoganas į Baku atvyko anksti antradienį, pranešė Azerbaidžano valstybinė naujienų agentūra „AzerTac“. Vienas azerbaidžaniečių aukšto rango diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Turkijos lyderis „vėliau po pietų Šušoje susitiks su prezidentu Ilhamu Aliyevu“.

Vizito metu R. T. Erdoganas taip pat turi pasakyti kalbą Azerbaidžano parlamentui, o trečiadienį stebės 2020 metų Europos futbolo čempionato Turkijos ir Velso rinktinių varžybas Baku.

Ankara, daug metų padedanti apginkluoti ir parengti Azerbaidžano kariuomenę, daugelio buvo kaltinama samdinių iš Sirijos pasiuntimu padėti Baku armijai, bet šiuos įtarimus neigia.

Azerbaidžano, kurio gyventojai kalba viena iš tiurkų kalbų, karinis triumfas prieš Armėniją buvo svarbi geopolitinė R. T. Erdogano sėkmė, Ankarai siekiant stiprinti savo įtaką buvusiame sovietiniame Kaukazo regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.