Maskva giria V. Putino ir J. Bideno įsipareigojimą dėl ginklų kontrolės

Kremlius ketvirtadienį, kitą dieną po Joe Bideno ir Vladimiro Putino istorinio susitikimo Ženevoje, sveikino JAV ir Rusijos prezidentų įsipareigojimą dialogui dėl „strateginio stabilumo“ ir ginklų kontrolės.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį atvyko į Ženevą susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį atvyko į Ženevą susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 2:01 PM

V. Putinas ir J. Bidenas po pirmo savo susitikimo akis į akį paskelbė trumpą pareiškimą ir jame nurodė sutarę pradėti dialogą dėl branduolinių ginklų kontrolės.

J. Bideno pirmtako Donaldo Trumpo administracija pasitraukė iš virtinės tarptautinių susitarimų, taip pat ir Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties su Rusija.

„Nors tai labai trumpas tekstas, šiuo bendru pareiškimu dėl strateginio stabilumo vykdomas ypatingas abiejų mūsų šalių įsipareigojimas ne tik mūsų žmonėms, bet ir visam pasauliui“, – ketvirtadienį interviu radijui sakė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Anksčiau ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas sakė, kad abi šalys atmetė branduolinio karo galimybę ir kad tai yra „tikra sėkmė“.

J. Bidenui pratęsus naująją Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START), „tai yra antras Vašingtono žingsnis sugrąžinant sveiką protą ir atsakingą požiūrį į svarbius tarptautinio saugumo aspektus“, – verslo dienraščiui „Kommersant“ sakė S. Riabkovas.

Naujoji START yra paskutinis likęs svarbus ginkluotės kontrolės susitarimas tarp JAV ir Rusijos, turinčių daugiau kaip 90 proc. visų pasaulio branduolinių ginklų.

Pasak S. Riabkovo, Maskvos ir Vašingtono dialogas dėl strateginio stabilumo turėtų prasidėti netrukus. „Tai savaičių, ne mėnesių klausimas“, – sakė jis.

Po daugiau kaip tris valandas trukusių derybų V. Putinas žurnalistams pasakė, kad susitikimas buvo konstruktyvus, bet nesutarimų lieka.

Maskvos ir Vašingtono santykiai yra prasčiausi nuo Šaltojo karo pabaigos. Tokia padėtis kelia susirūpinimą dėl naujų ginklavimosi varžybų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.