Naujasis TBT prokuroras žada „atgaivinti“ nesėkmių patyrusį tribunolą

Karimas Khanas iš Didžiosios Britanijos trečiadienį tapo naujuoju Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokuroru ir žadėjo „atgaivinti“ tribunolą po kelių daug dėmesio sulaukusių nesėkmių.

Karimas Khanas iš Didžiosios Britanijos trečiadienį tapo naujuoju Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokuroru.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Karimas Khanas iš Didžiosios Britanijos trečiadienį tapo naujuoju Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokuroru.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 9:13 AM, atnaujinta Jun 17, 2021, 9:15 AM

51 metų buvęs TBT gynybos advokatas K. Khanas, paveldintis daug sunkių bylų, įskaitant bylas, susijusias su Palestiniečių teritorijomis, Afganistanu ir Filipinais, skundėsi dėl ankstesnio Hagoje įsikūrusio TBT darbo kalbant apie apkaltinamuosius nuosprendžius.

Ankstesnė TBT prokurorė Fatou Bensouda buvo kritikuojama dėl virtinės nesėkmių, tarp kurių yra buvusio Dramblio Kaulo Kranto prezidento Laurent'o Gbagbo išteisinimas.

„Sprendžiama pagal darbus – turime pasirodyti per teismo procesus. Negalime tiek daug investuoti, negalime sukelti tokių didelių lūkesčių ir taip dažnai teismo salėje pasiekti tiek mažai“, – po prisaikdinimo ceremonijos sakydamas kalbą pareiškė K. Khanas.

Jis užsiminė, kad galbūt jo dėmesio centre bus mažiau bylų nei ėmėsi jo ambicingoji pirmtakė, ir pridūrė, kad prioritetas yra „stipresnės bylos ir geresni rezultatai“.

„Mano tikslas yra pasinaudoti tuo, kas veikia, pasinaudoti esamu tvirtu pagrindu, bet taip pat [siekiu] pataisyti, kas neveikia, atnaujinti, atgaivinti [TBT] dėl didesnio veiksmingumo ir didesnio poveikio“, – sakė K. Khanas.

TBT valstybės narės vasarį išrinko K. Khaną devynerių metų kadencijai. Jis yra tik trečias prokuroras 2002 metais įkurtame pasaulio vieninteliame nuolatiniame karo nusikaltimų teisme.

„Teisingumo paieškos“

TBT vyriausiasis teisėjas Piotras Hofmanskis per prisaikdinimo ceremoniją sakė, kad būti prokuroru yra „sunkus darbas“, bet gyrė K. Khano „išsiskiriančią kvalifikaciją“.

K. Khanas anksčiau vadovavo vienam specialiam Jungtinių Tautų tyrimui dėl ekstremistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) nusikaltimų.

Prieštaringiau vertinamas jo darbas sėkmingai ginant Kenijos viceprezidentą Williamą Ruto (Viljamą Rutą), TBT kaltintą nusikaltimais žmoniškumui. K. Khanas taip pat buvo velionio Libijos lyderio Muamaro Kadhafi sūnaus Seifo al Islamo advokatas.

K. Khanui iškart teks imtis F. Bensoudos paskutinėmis savo darbo dienomis paskelbto tyrimo dėl Filipinų karo su narkotikais ir sprendimų dėl tyrimų Ukrainoje bei Nigerijoje.

Tačiau politiškai opiausios kliūtys bus tyrimai, kuriuos F. Bensouda pradėjo dėl įtariamų JAV karo nusikaltimų Afganistane ir dėl 2014 metų Izraelio ir palestiniečių konflikto Gazos Ruože.

Ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija paskelbė F. Bensoudai sankcijų dėl šių dviejų bylų ir nors jos dabar nutrauktos, santykiai su tokiomis TBT nepriklausančiomis valstybėmis kaip Izraelis ir JAV tebėra įtempti.

Trečiadienį K. Khanas ištiesė alyvmedžio šakelę TBT nepriklausančioms šalims, tarp kurių taip pat yra Rusija, Kinija ir Mianmaras. „Noriu įtraukti jus į savo darbą šiose bendrose teisingumo paieškose“, – sakė jis.

Tačiau jis prisiekė, kad kaip TBT prokuroras, turintis inicijuoti tyrimus ir spręsti dėl kaltinimų pateikimo Teismui svarstyti, dirbs „be baimės ar šališkumo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.