Ant kardinolo sutanos – pedofilijos dėmės: iki šiol gerbtas dvasininkas įtariamas skandalų dangstymu

Visa Lenkija priblokšta: seksualiniu priekabiavimu kaltinamas JAV veikiančios lenkiškos kunigų seminarijos rektorius Miroslawas Krolis turėjo kardinolo užnugarį.

Vatikanas toliau nagrinėja kaltinimus, kad S.Dziwiszas (nuotr.) dangstė pedofiliją, bet situacijos nekomentuoja.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Vatikanas toliau nagrinėja kaltinimus, kad S.Dziwiszas (nuotr.) dangstė pedofiliją, bet situacijos nekomentuoja.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui", Varšuva

Jun 18, 2021, 6:52 AM

Dabar penkiasdešimtmetis M.Krolis, kurį trys asmenys kaltina seksualiniu priekabiavimu, Mičigano valstijoje esančios Orčard Leiko seminarijos vadovu tapo prieš aštuonerius metus rekomenduotas kardinolo Stanislawo Dziwiszo.

Šį 82 metų buvusį popiežiaus Jono Pauliaus ll sekretorių Lenkijoje iki šiol gaubė šlovės aureolė – į aukštą dvasininką buvo žiūrima kaip į mirusio lenkų kilmės popiežiaus Jono Pauliaus II testamento vykdytoją ir darbų tęsėją.

Taip savęs nesikuklindavo vadinti pats S.Dziwiszas, kai po popiežiaus mirties 2005-aisiais grįžo iš Vatikano į Lenkiją ir buvo paskirtas Krokuvos arkivyskupu.

Skundus numarindavo

Vakaruose jau senokai sklido įtarimai, kad dirbdamas Vatikane S.Dziwiszas dangstė kunigų pedofilijos skandalus ir slėpė juos nuo popiežiaus.

Lenkijoje apie tai imta kalbėti prieš pusmetį: Vatikanas ėmė tirti lenko Januszo Szymiko skundą, kad S.Dziwiszas nenubaudė jį vaikystėje tvirkinusio kunigo Jano Wodniako.

S.Dziwiszas gynėsi nieko nežinojęs apie pavaldinio nusikaltimus. Bet kunigas Tadeuszas Isakowskis-Zaleskis patvirtino, kad kardinolui asmeniškai buvo įteikęs J.Szymiko skundą.

Televizijos kanalas TVN parodė dokumentinį filmą „Don Stanislao. Kitas kardinolo Dziwiszo veidas“. Jame JAV žurnalistas Jasonas Berry ir Prancūzijos sociologas bei rašytojas Frederikas Martelis pareiškė, jog S.Dziwiszas yra susijęs su pedofilijos dangstymo Bažnyčioje skandalais Jungtinėse Valstijose, Meksikoje, Airijoje, Čilėje.

Jonas Paulius II kelerius paskutinių pontifikavimo metų buvo ligotas, todėl jo sprendimams daugiausia įtakos turėjo S.Dziwiszas.

1998 metais kunigų delegacija iš Lotynų Amerikos į Vatikaną atvežė skundą, kad Kristaus legiono ordino vienuoliai tvirkina vaikus.

Skundas buvo įteiktas S.Dziwiszui, bet popiežius kažkodėl nesiėmė jokių priemonių prieš dvasininkus pedofilus.

Ordino įkūrėjas Marcialas Degolllado ir artimiausi jo bendražygiai nuo pareigų buvo nušalinti tik 2006-aisiais – praėjus metams po Jono Pauliaus II mirties.

Vatikano tyrimas atskleidė, kad ordino pedofilų aukomis tapo mažiausiai 175 vaikai, kuriuos seksualiai išnaudojo 33 kunigai ir 71 seminaristas.

Prakalbo apie kyšius

J.Berry tvirtina, jog M.Degollado sumokėjo S.Dziwiszui 50 tūkstančių JAV dolerių (dabar 41 tūkst. eurų) kyšį, kad jis leistų ordino finansiniams rėmėjams patekti į mišias asmeninėje popiežiaus koplyčioje. Be to, ordinas finansavo S.Dziwiszo gimtadienio ir tapimo vyskupu pokylius restorane Romoje.

S.Dziwiszas taip pat įtariamas ėmęs kyšius iš kardinolo Theodoro McCarricko, kurio santykiai su paaugliais sukėlė didžiausią pedofilijos skandalą JAV katalikų bažnyčioje.

Dienraščio „Washington Post“ teigimu, Th.McCarickas pervedė Vatikanui mažiausiai 600 tūkstančių dolerių (apie 500 tūkst. eurų) ir taip galėjo nusipirkti tiek kardinolo titulą, tiek nereagavimą į skundus dėl jo pedofilijos.

Spėjama, kad S.Dziwiszui pinigai buvo reikalingi bažnyčios šalia jo gimtojo kaimo ir didžiulio Jono Pauliaus II centro Krokuvoje statyboms.

Nauji televizijos TVN demaskavimai atskleidė, jog S.Dziwiszas galbūt žinojo ir apie M.Krolio priekabiavimą, bet vis tiek paskyrė jį kunigų seminarijos JAV rektoriumi – manoma, dėl to, kad M.Krolis itin dosniai finansavo Jono Pauliaus II centrą.

Dėl incidentų, susijusių su priekabiavimu, M.Krolis buvo išmestas iš dviejų kunigų seminarijų. Bet trečioje seminarijoje jį į kunigus įšventino tas pats kardinolas T.McCarrickas, vėliau apkaltintas pedofilija ir pašalintas iš pareigų.

Paaiškėjo, kad Jono Pauliaus II centre Krokuvoje buvo įsteigtas vien popieriuje veikiantis Orčard Leiko seminarijos filialas. Jis renka savanorius ir iš kitų Lenkijos seminarijų išmestus studentus (taip pat ir už seksualinį priekabiavimą) ir siunčia tęsti mokslų į Jungtines Valstijas.

Už kiekvieną parengtą naują kunigą JAV katalikų bažnyčia seminarijai mokėjo po ketvirtį milijono dolerių (206 tūkst. eurų), dalį jų M.Krolis persiųsdavo S.Dziwiszui.

„Tai patologija, kažkas panašaus į mafijos ryšius ir prekybą gyvais žmonėmis“, – pareiškė kunigas T.Isakoviczius-Zaleskis.

Anot jo, nėra normalu, kad JAV vyskupai lenkų seminaristus renkasi kaip turguje, o seminarijos rektorius kaltinamas seksualiniu priekabiavimu prie studentų ir civilių darbuotojų.

Smūgis autoritetui

M.Krolis neigia kaltinimus, tačiau trys asmenys JAV teisme siekia prisiteisti finansinę kompensaciją iš seminarijos.

Skandalas sukrėtė Amerikos lenkų bendruomenę, mat prie Orčard Leiko seminarijos yra įsikūręs Lenkijos kultūros centras, populiarinantis šalį Jungtinėse Valstijose. Vatikanas nagrinėja kaltinimus, kad S.Dziwiszas dangstė pedofiliją, tačiau situacijos nekomentuoja.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, kad ir kokios būtų tyrimo išvados, S.Dziwiszas, kuris iš Krokuvos arkivyskupo pareigų pasitraukė 2016 metais, autoriteto nebeatgaus.

Žiniasklaida priminė, kad S.Dziwiszas nebuvo intelektualus ir didelių gabumų kunigas, o savo įtaką grindė vien tuo, jog buvo Jono Pauliaus II sekretorius ir testamento vykdytojas. Dėl to Lenkijos kunigai S.Dziwiszą pravardžiavo „mūsų popiežiaus našle“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.