Oficialūs duomenys: Irano prezidentu išrinktas E. Raisi gavo 61,95 proc. balsų

Irano ultrakonservatyviojo sparno dvasininkas Ebrahimas Raisi buvo išrinktas šalies prezidentu, gavęs 61,95 proc. balsų, rodo šeštadienį vidaus reikalų ministro Aboldreza Rahmani Fazli paskelbti oficialūs rezultatai.

 Irano prezidento rinkimų nugalėtoju įvardytas ultrakonservatyvus veikėjas Ebrahimas Raisi.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Irano prezidento rinkimų nugalėtoju įvardytas ultrakonservatyvus veikėjas Ebrahimas Raisi.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2021, 9:30 AM, atnaujinta Jun 19, 2021, 4:49 PM

Tuo metu rinkėjų aktyvumas per penktadienį vykusį balsavimą, kuriame savo valią galėjo pareikšti daugiau kaip 59 mln. žmonių, tebuvo 48,8 proc. – rekordiškai žemas per šiitiškos respublikos prezidento rinkimus, pridūrė ministras.

„Amnesty International“ ragina atlikti tyrimą

Ultrakonservatyvių pažiūrų šiitų dvasininkas Ebrahimas Raisi, šeštadienį paskelbtas išrinktuoju Irano prezidentu, turėtų būti tiriamas dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui ir žmogaus teisių „besiplečiančio slopinimo“, pranešė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

„Faktas, kad Ebrahimas Raisi iškilo į prezidentus, užuot sulaukęs tyrimo dėl nusikaltimų žmoniškumui – žudymų, priverstinių dingimų ir kankinimų, yra niūrus priminimas, jog Irane viešpatauja nebaudžiamumas“, – sakoma „Amnesty“ pranešime.

Grupė pabrėžia, kad 1988 metais, kai dirbo Teherano vyriausiojo prokuroro pavaduotoju, E. Raisi priklausė vadinamajai „Mirties komisijai“, atsakingai už tūkstančių kalintų opozicijos veikėjų priverstinius dingimus ir slaptas neteismines egzekucijas.

2018 metais ir pernai paklaustas apie tas egzekucijas E. Raisi neigė esąs kaip nors su jomis susijęs, bet gyrė įsakymą imtis šių valymų, duotą šitiškos respublikos įkūrėjo ajatolos Ruhollah Khomeini (Ruholos Chomeinio).

„Amnesty“ nurodė, kad „aukų likimas ir jų kūnų buvimo vieta iki šios dienos yra sistemingi slepiami Irano valdžios, tai prilygsta tebevykdomiems nusikaltimams žmoniškumui“.

Londone įsikūrusi organizacija pažymėjo, kad E. Raisi „vadovavo besiplečiančiam žmogaus teisių slopinimui“, pastaruosius dvejus metus vadovaudamas Irano teismų sistemai.

Pranešime sakoma, kad per šį laiką „buvo nepagrįstai suimti šimtai taikių disidentų, žmogaus teisių gynėjų ir persekiojamų mažumų grupių narių“.

„Jam vadovaujant teismai taip pat buvo suteikė visišką nebaudžiamumą valdžios pareigūnams ir saugumo pajėgoms, atsakingoms už šimtų vyrų, moterų ir vaikų neteisėtą nužudymą“, – rašo „Amnesty International“.

Šiitiškoje respublikoje „tūkstančiai protestuotojų buvo masiškai sulaikomi, mažiausiai šimtai priverstinai dingo, patyrė kankinimus arba kitokį netinkamą elgesį per šalies masto protestus 2019 metų lapkritį ir po jų“, pridūrė organizacija.

„Toliau raginame, kad būtų tiriamas Ebrahimo Raisi ankstesni ir tebevykdomi nusikaltimai pagal tarptautinius įstatymus – taip pat valstybėse, praktikuojančiose visuotinę jurisdikciją“, – paskelbė „Amnesty“.

Grupė ragina JT Žmogaus teisių tarybos nares imtis „konkrečių žingsnių, kad būtų sprendžiama sistemingo nebaudžiamumo krizė Irane“.

„Amnesty International“ pažymėjo, kad šios šalys turėtų įkurti „nešališką mechanizmą įrodymams apie Irane įvykdytus sunkiausius nusikaltimus pagal tarptautinę teisę rinkti ir analizuoti, siekiant paskatinti sąžiningus ir nepriklausomus baudžiamuosius procesus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.