Šiaurės Korėjos lyderis pažadėjo įveikti ekonominius sunkumus

Užbaigdamas svarbų Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos susitikimą šalies lyderis Kim Jong-unas penktadienį „iškilmingai prisiekė“ išvesti savo šalį iš gilėjančių ekonominių problemų, anksčiau pripažinęs maisto produktų stygių ir paraginęs pareigūnus rengtis tiek dialogui, tiek konfrontacijai su JAV.

 Kim Jong-unas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Kim Jong-unas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-19 12:20

Pchenjano valstybinė žiniasklaida paskelbė Kim Jong-uno komentarus prieš JAV prezidento Joe Bideno specialiajam atstovui Šiaurės Korėjai Sung Kimui šeštadienį atvykstant į Pietų Korėją derybų dėl įstrigusios diplomatijos branduolinės ginkluotės klausimu su šiaurine kaimyne.

Kim Jong-unas pirmininkavo keturias dienas trukusiam valdančiosios Darbininkų partijos Centro komiteto plenariniam posėdžiui, kurį jis sukvietė aptarti sunkioje padėtyje atsidūrusios ekonomikos gelbėjimo būdų.

Šalies ekonomikai smarkiai pakenkė metų metus trukęs netinkamas valdymas bei JAV inicijuotos sankcijos, kurių poveikį dar labiau sustiprino sienų uždarymai dėl COVID-19 pandemijos.

Užbaigdamas posėdį Kim Jong-unas penktadienį Centro komiteto vardu „iškilmingai prisiekė“, kad partija „tikrai prasiverš pro revoliucijos kelyje kylančius sunkumus“, pranešė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Kiek anksčiau šalies vadovas nurodė savo vyriausybei ruoštis tiek dialogui, tiek konfrontacijai su Jungtinėmis Valstijomis, raginančioms Šiaurės Korėją atsisakyti ambicijų vystyti savo branduolinį arsenalą ir grįžti prie derybų.

Kim Jong-unas pagrasino plėtoti branduolinę ginkluotę ir pareiškė, kad diplomatijos ir dvišalių santykių likimas priklauso nuo to, ar Vašingtonas atsisakys, pasak jo, priešiškos politikos.

Antradienį atidarydamas Centro komiteto plenarinį posėdį, Šiaurės Korėjos lyderis perspėjo apie galimą maisto produktų stygių ir paragino pareigūnus ieškoti būdų padidinti žemės ūkio produkciją, nes padėtis „darosi įtempta“.

Jo teigimu, šalis turėtų pasirengti griežtesniems su COVID-19 susijusiems apribojimams, leisdamas suprasti, kad gali būti pratęsti sienų uždarymai ir imtasi kitų veiksmų, nepaisant jų poveikio ekonomikai.

Ekonomikos nesėkmės trukdo Šiaurės Korėjos vadovui laikytis ambicingos politikos, susiformavusios palaikant ryšius su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu, įstrigusios dėl izoliuotos valstybė nenoro imtis denuklearizacijos mainais už sankcijų atšaukimą.

JAV pareigūnai siūlo J. Bidenui laikytis vidurinio kelio tarp dviejų jo pirmtakų plėtotos politikos – Donaldo Trumpo tiesioginių santykių su Kim Jong-unu ir Baracko Obamos demonstruotos „strateginės kantrybės“. Visgi kai kurie ekspertai teigia, jog Vašingtonas greičiausiai nesutiks reikšmingai sumažinti sankcijų, jei Šiaurės Korėja iš pradžių nežengs konkrečių denuklearizacijos žingsnių.

Viešėdamas Pietų Korėjoje, Sung Kimas pirmadienį susitiks su Pietų Korėjos aukšto rango diplomatais ir dalyvaus trišaliame susitikime, tarp kurio dalyvių bus ir Japonijos pasiuntinys branduolinės politikos klausimais Takehiro Funakoshi.

Pasak JAV Valstybės departamento, Takehiro Funakoshi atvykimas pabrėžia trikrypčio bendradarbiavimo svarbą, siekiant visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?