Varšuvoje po metų pertraukos įvyko LGBT paradas

Varšuvoje po metų pertraukos, įvykusios dėl COVID-19 pandemijos, šeštadienį vėl įvyko didžiausias LGBT paradas regione, surengtas stiprėjant kampanijai prieš šios bendruomenės atstovų teises Lenkijoje ir Vengrijoje.

Varšuvoje po metų pertraukos įvyko LGBT paradas.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Varšuvoje po metų pertraukos įvyko LGBT paradas.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2021, 1:58 PM

Liberalių pažiūrų Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis buvo renginio globėjas ir ėjo pirmosiose tūkstančių dalyvių gretose.

Iš namų, esančių palei parado maršrutą, balkonų žmonės sveikino dalyvius ir mojavo vaivorykštės vėliavomis, tačiau toks palankumas katalikiškoje ir konservatyvioje Lenkijoje nėra visuotinis.

Paprastai džiaugsmingas ir spalvingas renginys vyko didėjant nerimui dėl gėjų, lesbiečių, biseksualų ir translyčių asmenų teisių ateities, kai LGBT teisės buvo suvaržytos pirmiausiai Rusijoje, o vėliau – Vengrijoje.

„Parado diena mūsų bendruomenei visuomet yra karčiai saldus momentas“, – sakė organizatorių atstovas Rafalas Wojtczakas. Jis kalbėjo apie liūdesį ir bejėgiškumą dėl to, kad LGBT žmonėms Lenkijoje nepavyko išsikovoti tokių teisių kaip tos pačios lyties asmenų partnerystė ar santuoka, kad iškilo naujų grėsmių.

Vos prieš kelias dienas Vengrijos parlamentas, nepaisydamas artėjančių rinkimų kitais metais, priėmė įstatymą, pagal kurį bus neteisėta rodyti bet kokią medžiagą LGBT tema jaunesniems nei 18 metų asmenims.

Vengrijos valdančioji konservatorių partija įstatymą apibūdino kaip pastangas kovoti su pedofilija. Visgi žmogaus teisių gynėjų grupės jį laiko cinišku įrankiu, kuris nustums į visuomenės pakraštį ir diskriminuos LGBT bendruomenės atstovus, o jauniems žmonėms neleis gauti svarbios informacijos.

Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) laikosi politinės krypties, labai panašios į Vengrijos kursą valdant premjerui Viktorui Orbanui, ir vykdo konservatyvią politiką, griežtina teismų ir žiniasklaidos kontrolę. Europos Sąjunga kaltina abi šias nares demokratijos normų ardymu.

Garsus lenkų aktyvistas Bartas Staszewskis per šeštadienio paradą nešė Vengrijos vėliavą. Jis sakė, kad tai paraginimas ES veikti apsaugant LGBT žmones.

Prieš metus Lenkijos LGBT bendruomenė susidūrė su valdančiųjų konservatorių politikų, vietos bendruomenių ir bažnyčios reakcija – taip pat per rinkimų kampaniją.

Siekdamas perrinkimo, prezidentas Andrzejus Duda, su kuriuo nesėkmingai varžėsi R. Trzaskowskis, pareiškė, kad „LGBT nėra žmonės; tai ideologija“, kartu tvirtindamas, kad ji yra „dar žalingesnė“ nei komunizmas.

Vienas lenkų arkivyskupas įspėjo dėl „vaivorykštės maro“. Tuo tarpu dešimtys vietos bendruomenių priėmė rezoliucijas prieš „LGBT ideologiją“, kuriomis pareiškė siekiančios apsaugoti tradicinę šeimą. Šis žingsnis sulaukė griežto ES pareigūnų pasmerkimo, o keletas rezoliucijų buvo panaikintos.

„Mes išgyvenome labai labai sunkų laiką, bet tuo pačiu metu einame į gatves ir sakome, kad esame stipresni ir neketiname pasiduoti“, – pareiškė su homofobija kovojančios organizacijos „Campaign Against Homophobia“ direktoriaus pavaduotoja Miroslawa Makuchowska.

R. Wojtczakas sakė, kad LGBT bendruomene naudojamasi „politiniame kare“.

Paradui prasidedant kai kurie žmonės skandavo vulgarybę prieš Lenkijos valdančiąją partiją.

Šį savaitgalį Lenkijos sostinėje įvykęs „Lygybės paradas“ paminėjo 20 metų sukaktį nuo pirmojo tokio renginio.

Praeityje paradas nebuvo rengiamas kasmet. Pirmaisiais metais jį dukart uždraudė meras konservatorius, pabūgęs homoseksualumo skatinimo, o pernai jis buvo atšauktas dėl koronaviruso pandemijos.

Nuo pirmojo parado 2001 metais Lenkijos visuomenė tapo atviresnė gėjų teisių klausimu, veikiama narystės ES ir Vakarų šalių kultūrinės įtakos.

Šių metų paradas buvo mažesnis nei 2019 metų renginys dėl vis dar galiojančių pandemijos apribojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.