Honkonge dėl vėliavos su protestų judėjimo šūkiu sulaikytas vyras

Honkongo policija dėl įtariamo kurstymo maištauti sulaikė 40-metį vyrą, prie kurio namų buvo iškabinta vėliava su draudžiamu protestų judėjimo šūkiu.

Honkongo policija dėl įtariamo kurstymo maištauti sulaikė 40-metį vyrą, prie kurio namų buvo iškabinta vėliava su draudžiamu protestų judėjimo šūkiu.(Asociatyvi nuotr.)<br>AP Photo/Kin Cheung/Scanpix nuotr.
Honkongo policija dėl įtariamo kurstymo maištauti sulaikė 40-metį vyrą, prie kurio namų buvo iškabinta vėliava su draudžiamu protestų judėjimo šūkiu.(Asociatyvi nuotr.)<br>AP Photo/Kin Cheung/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 3:41 PM

Į policiją pirmadienį kreipėsi praeivis, pastebėjęs vėliavą su draudžiamu šūkiu „Išvaduokime Honkongą – tai mūsų laikų revoliucija“, pakabintą ant skalbinių džiovyklės prie buto Kaulūno Mong Koko rajone, antradienį informavo pareigūnai.

Policininkai sulaukė vyrą. Jo tapatybė neskelbiama. Jei vyras bus pripažintas kaltu dėl kurstymo maištauti, jam grės iki 5 tūkst. Honkongo dolerių (542 eurų) bauda ir dveji metai nelaisvės.

Šūkis „Išvaduokime Honkongą – tai mūsų laikų revoliucija“ buvo dažnai skanduojamas per 2019-aisiais Honkongą septynis mėnesius purčiusias didžiules antivyriausybines demonstracijas, kuriose reikalauta didesnių demokratinių laisvių, Kinijai stengiantis vis griežčiau kontroliuoti šį pusiau autonominį miestą.

Vėliau vyriausybė oficialiai uždraudė šį šūkį, kai Honkongui buvo primestas drakoniškas nacionalinio saugumo įstatymas, numatantis baudžiamąją atsakomybę už miglotai apibrėžtus keturių rūšių nusikaltimus: raginimus atsiskirti, ardomąją veiklą, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis. Šioms nusikalstamoms veikoms priskiriami ir raginimai suteikti Honkongui nepriklausomybę.

Per liepą vyriausybė nurodė, kad minėtas šūkis prilygsta kurstymui maištauti.

„Jei policija turi pagrįstų įtarimų (dėl kurstymo maištauti) iškabinant vėliavą su šūkiu „Išvaduokime Honkongą“.., ar jis reiškia išvaduoti Honkongo žmones nuo esamo režimo? Tai būtų kurstymas“, – sakė propekiniškų pažiūrų įstatymų leidėja Regina Ip.

„Nemanau, kad policijos reakcija buvo perdėta. Šiaip ar taip, teismas turės nuspręsti, ar tas asmuo įvykdė nusikaltimą“, – pridūrė ji.

Po 2019-ųjų protestų Pekinas ėmėsi griežtomis priemonėmis slopinti nepritariančius balsus ir kitokią nuomonę šiame tarptautiniame finansų centre.

Pagal nacionalinio saugumo įstatymą buvo sulaikyta per 100 žmonių. Daugelis iškiliausių prodemokratinio judėjimo aktyvistų atsidūrė už grotų arba neatlaikę spaudimo pasitraukė į užsienį.

Praėjusią savaitę policija sulaikė penkis prodemokratinės pakraipos laikraščio „Apple Daily“ redaktorius ir vadovus, taip pat įšaldė trijų su šiuo leidiniu susijusių bendrovių 18 mln. Honkongo dolerių (1,9 mln. eurų) vertės turtą.

„Apple Daily“ pranešė, kad dėl to ateinantį šeštadienį tikriausiai nutrauks savo veiklą.

Trečiadienį prieš teismą dėl kurstymo atsiskirti stos Tong Ying-kitas, kuris pernai liepą važiavo motociklu iškėlęs vėliavą su tuo šūkiu ir rėžėsi į grupę policininkų.

Tong Ying-kitas yra pirmas asmuo, kuris bus teisiamas pagal pernai birželį įsigaliojusį nacionalinio saugumo įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.