Iranas pasmerkė JAV kišimąsi po Vašingtono kritikos rinkimams

Iranas antradienį pasmerkė Vašingtono „kišimąsi“ į jo vidaus reikalus, JAV Valstybės departamentui pareiškus, kad praėjusią savaitę vykę šios šiitiškos respublikos prezidento rinkimai nebuvo nei laisvi, nei teisingi.

Iranas ir Jungtinės Valstijos jau daugiau nei 40 metų yra nesutaikomi priešininkai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Iranas ir Jungtinės Valstijos jau daugiau nei 40 metų yra nesutaikomi priešininkai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 4:02 PM

Penktadienį vykusiuose rinkimuose kraštutinių konservatyvių pažiūrų Ebrahimas Raisi surinko 62 proc. rinkėjų balsų, tačiau balsavime dalyvavo mažiau nei pusė rinkėjų, o daugeliui politikos sunkiasvorių net nebuvo leista varžytis rinkimuose.

Valstybės departamentas kitą dieną išreiškė apgailestavimą, kad Irano gyventojai negalėjo dalyvauti „laisvame ir teisingame rinkimų procese“.

„Šį pareiškimą laikome kišimosi į Irano vidaus reikalus pavyzdžiu, – pareiškė vyriausybės atstovas Ali Rabiei. – Mes tai smerkiame.“

„JAV vyriausybė neturi teisės komentuoti rinkimų proceso Irane ar bet kurioje kitoje šalyje“, – pridūrė jis.

Iranas ir Jungtinės Valstijos jau daugiau nei 40 metų yra nesutaikomi priešininkai.

Įtampa tarp šalių dar labiau išaugo ankstesniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui 2018 metais vienašališkai pasitraukus iš istorinės daugiašalės sutarties dėl Teherano branduolinės programos ir grąžinus Iranui griežtas sankcijas.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas palaiko šį branduolinį susitarimą, o likusios sutarties šalys veda derybas Vienoje, kad ją išgelbėtų.

E. Raisi, laikomas artimu 81 metų aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei, kuriam Irane priklauso galutinis žodis visais politikos klausimais, pirmadienį pareiškė, kad neleis deryboms trukti amžinai ir kad jos negali būti savitikslės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.