Honkongo policija pagal naująjį saugumo įstatymą areštavo „Apple Daily“ skiltininką

Honkongo policija pasinaudodama naujuoju nacionalinio saugumo įstatymu areštavo demokratiją remiančio laikraščio „Apple Daily“ skiltininką.

 Honkongo policija pagal naująjį saugumo įstatymą areštavo „Apple Daily“ skiltininką.  <br> Geovien So/SOPA Images/ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Honkongo policija pagal naująjį saugumo įstatymą areštavo „Apple Daily“ skiltininką.  <br> Geovien So/SOPA Images/ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 11:22 AM

Policija pranešė areštavusi 55 metų vyrą, „įtariamą susimokymu su užsienio pajėgomis siekiant sukelti pavojų nacionaliniam saugumui“.

Šaltinis policijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad areštuotas vyras slapyvardžiu Li Pingas rašydavo minimam laikraščiui.

Šiuo areštu išplečiama policijos operacija prieš „Apple Daily“.

„Apple Daily“ ir už grotų esantis jo savininkas Jimmy Lai jau seniai yra rakštis Pekino pašonėje, nes tvirtai palaiko prodemokratinį judėjimą šiame tarptautiniame finansų centre ir aštriai kritikuoja autoritarinius Kinijos vadovus.

73 metų milijardierius J. Lai buvo vienas pirmųjų honkongiečių, apkaltintų pagal naują nacionalinio saugumo įstatymą, kurį Pekinas primetė šiam miestui po 2019-aisiais Honkongą septynis mėnesius purčiusių didžiulių prodemokratinių protestų.

Praėjusį ketvirtadienį policija sulaikė penkis „Apple Daily“ redaktorius ir vadovus, taip pat įšaldė trijų su šiuo leidiniu susijusių bendrovių 18 mln. Honkongo dolerių (1,9 mln. eurų) vertės turtą.

„Apple Daily“ pranešė, kad dėl to artimiausiu metu gali būti priverstas nutraukti savo veiklą.

Laikraščio vadovai buvo sulaikyti dėl „slapto susitarimo su užsienio valstybe ar išorės jėgomis sukelti grėsmę nacionaliniam saugumui“, nurodė policija.

Anot pareigūnų, reidas surengtas dėl daugiau kaip 30 „Apple Daily“ straipsnių, kuriuose buvo raginama imtis tarptautinių sankcijų prieš Honkongo ir Kinijos vadovus.

Pareigūnai nepaskelbė „Apple Daily“ straipsnių ar skilčių, laikomų nusikaltimu nacionaliniam saugumui, sąrašo.

Reidas „Apple Daily“ redakcijoje ir jo vadovų sulaikymas yra pirmas atvejis, kai pernai birželį miestui Pekino primestas drakoniškas nacionalinio saugumo įstatymas panaudojamas prieš žiniasklaidą – vieną iš pilietinių laisvių, kurių neturi autoritariškai valdomos žemyninės Kinijos piliečiai, simbolių pusiau autonominiame Honkonge.

Nacionalinio saugumo įstatymu valdžiai suteikiami įgaliojimai įšaldyti bet kokio asmens ar kompanijos Honkonge turtą, jei tas asmuo ar kompanija laikomi grėsme nacionaliniam saugumui. Teismo leidimo tam nereikia.

„Apple Daily“ leidžiančios žiniasklaidos grupės „Next Digital“ valdybos nariai paprašė Honkongo Saugumo biuro atšaukti dalies turto įšaldymą, kad būtų galima sumokėti darbuotojams.

Pasak laikraščio, jei tai neįvyks, jis nutrauks veiklą. Paskutinio numerio išėjimo data turi būti paskelbta penktadienį.

Socialiniame tinkle „Facebook“ laikraščio profesinė sąjunga pranešė buvusi informuota, kad paskutinis numeris išeitų šeštadienį.

Laikraščio finansinių naujienų skyrius, versijos anglų kalba redakcija ir šios žiniasklaidos grupės savaitinis žurnalas jau paskelbė nutraukę darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.