Jungtinės Karalystės ministras: protokolas dėl Šiaurės Airijos – „netvarus“

Jungtinės Karalystės susitarimas su Europos Sąjunga dėl prekybos po „Brexit“ Šiaurės Airijoje yra netvarus, trečiadienį pareiškė britų aukšto rango ministras, tarp Londono ir Briuselio toliau rusenant „dešrelių karui“.

„Brexit“ susitarimo protokolas dėl Šiaurės Airijos iš esmės išlaiko šią provinciją ES muitų sąjungoje ir bendrojoje rinkoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Brexit“ susitarimo protokolas dėl Šiaurės Airijos iš esmės išlaiko šią provinciją ES muitų sąjungoje ir bendrojoje rinkoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2021, 12:17 PM, atnaujinta Jun 24, 2021, 12:19 PM

„Brexit“ susitarimo protokolas dėl Šiaurės Airijos iš esmės išlaiko šią provinciją ES muitų sąjungoje ir bendrojoje rinkoje. Jame numatyta uostuose taikyti muitinės kontrolę prekėms, atkeliaujančioms į Šiaurės Airiją iš likusios Britanijos dalies. Tai kursto nepasitenkinimą tarp provincijos junionistų, patikras uostuose laikančių grėsme Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui.

„Dabartinė protokolo pozicija netvari“, – sakė Britanijos Šiaurės Airijos sekretorius Brandonas Lewisas įstatymų leidėjams Londone.

Briuselis pyksta, kad Londonas atsisako taikyti muitinės kontrolę tam tikroms prekėms, atkeliaujančios į Šiaurės Airiją, ir vienašališkai nustatė lengvatinį laikotarpį, kurį dabar nori pratęsti.

Protokolas „kelia problemų verslui ir vartotojams, piliečiams Šiaurės Airijoje, ir turime tai ištaisyti“, – sakė B. Lewisas.

„Norime tai padaryti. Esu nusiteikęs optimistiškai ir tikiu, kad padarysime tai ateinančiu laikotarpiu“, – pridūrė jis.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ trečiadienį pranešė, kad ateinančią savaitę bus pasiektas susitarimas su ES, leisiantis pratęsti birželio 30-ąją baigiantį galioti JK nustatytą lengvatinį laikotarpį ir netaikyti muitinės kontrolės atšaldytai mėsai.

„Kol kas galutinio sprendimo šiuo klausimu nėra, – sakė Dauningo gatvės atstovas spaudai. – Diskusijos tęsiamos, ir tikimės, kad šis klausimas bus išspręstas.“

ES šaltiniai sakė, kad Briuselis neprieštarauja pratęsimui, bet nori tai nuodugniai aptarti su JK.

Praėjusią savaitę K „Brexit“ ministras Davidas Frostas sakė, kad toks patikrų atidėjimas „suteiktų erdvės diskusijoms“.

B. Lewisas sakė, kad Londonas pasiūlė „labai lanksčius sprendimus“ ginčijamais klausimais, įskaitant klausimus dėl atšaldytos mėsos ir naminių gyvūnų, tačiau „kol kas nesulaukėme abipusiškumo“.

„Brexito“ susitarimo protokolas dėl Šiaurės Airijos yra sunkiai suderėtas kompromisas, atitinkantis 1998 metų Šiaurės Airijos taikos susitarimo nuostatas. Juo siekta išvengti „kietos sienos“ su ES nare Airija sugrąžinimo.

Nepasitenkinimas protokolu balandį pakurstė ilgiau kaip savaitę trukusias riaušes, išplitusias iš junionistų į airių nacionalistų bendruomenes. Per rimčiausius pastarųjų metų neramumus provincijoje buvo sužeisti mažiausiai 88 policininkai.

Kilusi įtampa išprovokavo suirutę probritiškoje Šiaurės Airijos Demokratinėje junionistų partijoje (DUP), kuri antradienį paskyrė jau trečią savo lyderį per mažiau kaip mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.