Kanadą sukrėtė 751 nepažymėto kapo indėnų mokykloje atradimas

Kanados vakaruose netoli vienos buvusios katalikiškos internatinės mokyklos indėnų vaikams surasta daugiau kaip 750 nepažymėtų kapų, ketvirtadienį paskelbė vietos genties lyderis.

 Kanadą sukrėtė 751 nepažymėto kapo indėnų mokykloje atradimas.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kanadą sukrėtė 751 nepažymėto kapo indėnų mokykloje atradimas.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2021, 10:59 AM

Tai antras šalį sukrėtęs tokio pobūdžio atradimas per mažiau nei mėnesį. Jis dar kartą atkreipė dėmesį į tamsų Kanados istorijos skyrių ir pakurstė raginimus popiežiui ir Katalikų Bažnyčiai atsiprašyti už kančias tokiose mokyklose, kur moksleiviai buvo prievarta asimiliuojami į šalyje dominuojančią kultūrą.

„Suradome 751 nepažymėtą kapą“ buvusioje Marivalo internatinėje mokykloje Saskačevano provincijoje, žurnalistams sakė vienos iš sotų genčių vadas Cadmus Delorme'as.

„Tai nėra bendra kapavietė. Tai – nepažymėti kapai“, – sakė jis ir pridūrė, kad visi kapai artimiausiomis savaitėmis bus vertinami siekiant nustatyti ten palaidotų aukų skaičių.

Pasak C. Delorme'o, šie kapai, surasti georadaru, kažkada galėjo būti pažymėti, bet „Katalikų Bažnyčios atstovai pašalino antkapius“. Tai Kanadoje yra nusikaltimas, todėl minima vieta laikoma „nusikaltimo vieta“.

„Be abejo, jie bandė nuslėpti, kiek vaikų patyrė blogą elgesį ir buvo nužudyta šiose institucijose“, – transliuotojui CBC sakė Saskačevano autochtonų tautų federacijos vadovas Bobby Cameronas.

„Čia buvo koncentracijos stovyklų, – atskirai spaudos konferencijoje sakė B. Cameronas. – Kanada garsės kaip valstybė, bandžiusi išnaikinti Pirmąsias (indėnų) tautas.“

Tikslus aukų skaičius paaiškės tik po kelių savaičių, nes tyrimas georadaru turi paklaidos ribą ir kapuose gali būti ne po vieną mirusįjį, sakė C. Delorme'as.

Kasinėjimai Marivalo internatinėje mokykloje, esančioje maždaug 150 km į rytus nuo provincijos sostinės Redžainos, prasidėjo gegužės pabaigoje, suradus 215 moksleivių palaikus kitoje tokio pobūdžio buvusioje mokykloje Britų Kolumbijoje.

Šis pirmasis atradimas Kamlupso mokykloje paskatino pradėti kasinėjimus prie kelių buvusių mokyklų indėnų vaikams visoje Kanadoje. Vykdyti šiuos tyrimus padeda vyriausybė.

Iki praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio maždaug 150 tūkst. indėnų, metisų ir inuitų vaikų buvo prievarta išvežti į 139 tokias internatines mokyklas visoje Kanadoje. Ten jie buvo atskirti nuo savo šeimų, kalbų ir kultūrų, daugelis patyrė blogą elgesį ir lytinę prievartą.

Šiose mokyklose mirė per 4 tūkst. vaikų, nurodo viena tyrimo komisija, padariusi išvadą, kad Kanada vykdė „kultūrinį genocidą“.

B. Cameronas kalbėdamas apie naujausią atradimą minėjo „nusikaltimą žmoniškumui“.

„Vienintelis nusikaltimas, kurį padarėme būdami vaikai, yra tas, kad gimėme autochtonais“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.