Daugiabučio griūtis Floridoje: rastas dar vienas žmogaus kūnas, ieškoma 156 dingusiųjų

JAV Floridos valstijoje įvykusios daugiaaukščio gyvenamojo pastato dalinės griūties aukų skaičius šeštadienį padidėjo iki penkių.

ZUMA Press/Scanpix nuotr.
ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2021, 11:56 AM, atnaujinta Jun 27, 2021, 12:04 PM

Kiek anksčiau buvo paviešinta prieš trejus metus parengta inžinerinė ataskaita, kurioje perspėjama apie „rimtus struktūrinius pastato pažeidimus“.

Nuo tada, kai vandenyno pakrantės miestelyje Serfsaide, esančiame netoli Majamio Bičo, sugriuvo dalis 12 aukštų pastato, kurio gyventojai tuo metu miegojo, praėjo daugiau nei dvi dienos. Tęsiamas išgyvenusiųjų ir žuvusiųjų paieškos procesas, kuris yra lėtas ir kruopštus.

„Šiandien mūsų paieškos komanda griuvėsiuose aptiko dar vieną kūną, o taip pat mūsų gelbėtojai rado kūno dalių“, – šeštadienio vakarą žurnalistams pranešė Majamio-Deido apygardos merė Daniella Levine Cava.

Kadangi anksčiau buvo nustatyta trijų asmenų tapatybė ir informuoti jų artimieji, „tai reiškia, kad kol kas nerastų žmonių skaičius sumažėjo iki 156, o patvirtintų aukų skaičius dabar sudaro penkis“, sakė merė.

Gelbėtojams taip pat pavyko pažaboti gaisrą, kuris anksčiau šeštadienį trukdė paieškos darbams. Gelbėtojai griuvėsiuose iškasė griovį, kad galėtų kontroliuoti „labai gilų“ gaisrą.

„Mums netrūksta išteklių, mums trūksta sėkmės, – sakė Serfsaido meras Charlesas Burkettas. – Reikalas yra tas, kad mes kovojome su įvairiais sunkumais, kovojome su gaisru, tačiau turime vieną tikslą. Ir tai yra saugiai ištraukti tuos žmones iš po griuvėsių ir grąžinti juos šeimoms.“

Kadangi praėjo nemažai laiko ir daugiau išgyvenusiųjų rasti nepavyko, baiminamasi, kad aukų skaičius bus gerokai didesnis. Žmonės šalimais esančioje gatvėje jau sukūrė memorialą ir neša daugybę gėlių bei žvakių, o šeimos memorialo vietoje išdėstė dešimčių vis dar dingusiais laikomų žmonių nuotraukas.

Karštame Floridos ore tvyrant degančios gumos ir plastiko tvaikui, du dideli kranai šeštadienį ir toliau kilnojo griuvėsius.

Daugybė įtrūkimų

Vietos valdžios institucijos ir ekspertai pabrėžia, kad „Champlain Tower South“ vadinamo pastato griūties priežastys vis dar nėra žinomos. Tačiau 2018 metais parengtoje inžinerinėje ataskaitoje, kurią pareigūnai paviešino praėjusį penktadienį, kalbama apie nerimą keliančius dalykus. Joje inspektoriai nurodo aptikę „rimtų struktūrinių pažeidimų“ pirmame aukšte buvusio baseino betono plokštėje, o taip pat „daugybę“ įtrūkimų ir nubyrėjimų garaže.

„Jeigu artimiausiu metu nebus pakeista vandens izoliacija, betono pažeidimai plėsis eksponentiškai“, – perspėjama ataskaitoje, kurią parengė bendrovė „Morabito Consultants“. Joje taip pat konstatuojama, kad didžiąją dalį pažeidimų „veikiausiai sukėlė ne vienerius metus trukęs korozinis druskingo Pietų Floridos oro poveikis“.

Visgi ataskaitoje nenurodoma, kad 40 metų senumo pastatas gali sugriūti, tačiau sakoma, kad jam reikia remonto siekiant palaikyti „struktūrinį vientisumą“.

Pastato savininkams atstovaujantis advokatas laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad „kaip tik buvo ketinta pradėti“ milijonus dolerių kainuosiantį pastato remontą.

Floridos gubernatorius Ronas DeSantis žurnalistams šeštadienį sakė, kad vietos pareigūnai „potencialiai svarsto evakuoti“ ir šalia esantį pastatą, kurį maždaug tuo pat metu statė ta pati bendrovė. Tačiau, jo teigimu, šiuo metu neturima jokių duomenų apie esančią grėsmę.

Floridos tarptautinio universiteto ekspertai praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio viduryje atliko studiją ir šioje vietoje nustatė žemės nusėdimo požymių. Šis reiškinys fiksuojamas didžiojoje Atlanto vandenyno pakrantės dalyje.

Majamio-Deido apygardos merė sakė, kad ketinama nedelsiant atlikti visų 40 metų senumo ir senesnių pastatų patikrą.

72 valandos

Vis dar viliamasi po sugriuvusio pastato griuvėsiais rasti išgyvenusiųjų.

„Remiantis visu mūsų parengimu, bent jau pirmąsias 72 valandas yra didelė tikimybė rasti gyvų žmonių, – „CBS News“ sakė Majamio-Deido ugniagesių gelbėtojų atstovas Danny Cardeso.

Izraelis pranešė į pagalbą siunčiantis inžinierių ir gelbėjimo specialistų komandą.

„Mes padarysime viską, kad padėtume gelbėti žmonių gyvybes, suteiktume paramą žydų bendruomenei ir mūsų amerikiečiams draugams“, – sakė Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.