Minskui pasitraukus iš Rytų partnerystės programos, ES žada toliau palaikyti baltarusius

Europos Sąjunga pasirengusi toliau bendradarbiauti su baltarusiais nepaisydama Minsko režimo sprendimo sustabdyti šalies dalyvavimą ES Rytų partnerystės programoje, pareiškė Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.  

Europos Sąjunga pasirengusi toliau bendradarbiauti su baltarusiais nepaisydama Minsko režimo sprendimo sustabdyti šalies dalyvavimą ES Rytų partnerystės programoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Sąjunga pasirengusi toliau bendradarbiauti su baltarusiais nepaisydama Minsko režimo sprendimo sustabdyti šalies dalyvavimą ES Rytų partnerystės programoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 8:20 AM

„Nepaisydami Aliaksandro Lukašenkos režimo sprendimo sustabdyti Baltarusijos dalyvavimą Rytų partnerystės programoje esame pasirengę toliau dirbti su baltarusių tauta plečiant ryšius, stiprinant regioninį bendradarbiavimą ir kovojant su bendrais iššūkiais“, – parašė J. Borrellis pirmadienį savo „Twitter“ paskyroje.    

Kiek anksčiau pirmadienį Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesis Michelis pasmerkė šį Baltarusijos žingsnį.

Baltarusija šiandien žengė dar vieną žingsnį atgal, sustabdydama dalyvavimą Rytų partnerystėje“, – tviteryje parašė jis ir pridūrė, kad toks sprendimas „dar labiau eskaluos įtampą“.

„Tai neabejotinai neigiamai paveiks baltarusius, nes jie neteks galimybių, kurias teikia bendradarbiavimas“, – pažymėjo jis.  

Ch. Michelis taip pat pažadėjo baltarusiams paramą ir pabrėžė, kad jie turi teisę reikalauti naujų prezidento rinkimų.  

„Sakau Baltarusijos žmonėms: jūs galite pasikliauti ES. Užsistojame jus, rodydami solidarumą ir teikdami praktinę pagalbą. Primename apie jūsų teisę išsirinkti prezidentą naujuose, laisvuose ir sąžininguose rinkimuose“, – rašė jis.  

„Prezidento [A. Lukašenkos] režimui sakau: iškelkite į pirmą vietą Baltarusijos ateitį“, – pridūrė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.  

Baltarusija pirmadienį pareiškė stabdanti savo dalyvavimą ES Rytų partnerystės programoje, kuria siekiama stiprinti Bendrijos ryšius su buvusiomis sovietinėmis kaimynėmis.

Apie šį žingsnį Minskas pranešė Briuseliui įvedus naujų sankcijų Baltarusijai dėl oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio priverstinio nutupdymo ir žmogaus teisių pažeidimų.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime nurodyta, kad šalis negali „vykdyti įsipareigojimų pagal šį susitarimą Europos Sąjungos įvestų sankcijų ir suvaržymų sąlygomis“.

Jame rašoma, kad „priverstinis susitarimo veikimo sustabdymas neigiamai paveiks bendradarbiavimą su Europos Sąjunga kovos su neteisėta migracija ir organizuotu nusikalstamumu srityse“.

Ministerija pridūrė, kad Baltarusijos pasiuntinys prie ES buvo atšauktas konsultacijų, o ES atstovybės Baltarusijoje vadovui taip pat pasiūlyta išvykti į Briuselį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.