P. Sanchezas: Ispanija niekada neleis balsuoti dėl nepriklausomybės Katalonijoje

Ispanijos valdantieji socialistai „niekada“ neleis surengti referendumo dėl nepriklausomybės Katalonijoje, trečiadienį pareiškė ministras pirmininkas Pedro Sanchezas, jo vyriausybei rengiantis atnaujinti derybas su katalonų separatistais.

Ispanijos valdantieji socialistai „niekada“ neleis surengti referendumo dėl nepriklausomybės Katalonijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Ispanijos valdantieji socialistai „niekada“ neleis surengti referendumo dėl nepriklausomybės Katalonijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2021, 3:38 PM

Šis pareiškimas nuskambėjo praėjus savaitei po devynių Katalonijos politinių lyderių paleidimo iš kalėjimo. Šiems veikėjams buvo suteikta malonė ir panaikinta likusi dalis įkalinimo bausmių, skirtų už šio turtingo šiaurės rytinio regiono nesėkmingą mėginimą 2017 metais užsitikrinti nepriklausomybę.

„Nebus jokio referendumo dėl apsisprendimo“, – kalbėdamas parlamente pareiškė P. Sanchezas ir paaiškino, kad jo Socialistų partija „niekada nesutiks su tokiu nukrypimu“.

Jis pabrėžė, kad vienintelis būdas surengti tokį balsavimą – jei referendumo šalininkai įtikintų tris penktadalius žemųjų rūmų pakeisti Ispanijos konstituciją, o visa Ispanija ratifikuotų šią pataisą referendume.

Šiuo metu tai būtų neįmanoma, nes trys didžiausios žemųjų rūmų politinės grupuotės – socialistai, konservatyvi Liaudies partija ir kraštutinių dešiniųjų partija „Vox“ – priešinasi tokiai reformai.

Prieš dieną P. Sanchezas surengė oficialų susitikimą su naujuoju Katalonijos regiono prezidentu nuosaikiuoju separatistu Pere Aragonesu.

P. Aragonesas sakė, kad Madrido derybos su Katalonijos separatistais, norinčiais surengi referendumą dėl nepriklausomybės, bus atnaujintos rugsėjo mėnesį.

2017 metais nesėkmingas Katalonijos regiono bandymas atsiskirti nuo Ispanijos išprovokavo rimčiausią politinę krizę Ispanijoje nuo diktatoriaus Francisco Franco valdymo laikų.

Maždaug 7,8 mln. gyventojų turinčio turtingo Ispanijos regiono lyderiai ignoravo centrinės vyriausybės draudimą surengti referendumą dėl nepriklausomybės.

Atsakydama Madrido konservatorių vyriausybė į regioną pasiuntė policiją, o po kelių savaičių, kai regiono lyderiai paskelbė nepriklausomybę, Madridas juos atleido ir suspendavo Katalonijos regiono autonomiją.

Devyniems Katalonijos lyderiams teismas skyrė 9–13 metų laisvės atėmimo bausmes.

Pastarąjį P. Sanchezo sprendimą suteikti Katalonų lyderiams malonę griežtai kritikavo konservatorių opozicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.