Į Lenkiją atvykusi S. Cichanouskaja tapo politikų rietenų įkaite: supykdė valdančiuosius ir sulaukė atskiro laiško

Nepaisant opozicijos kritikos, Lenkijos valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) tarybos narys, Seimo vicepirmininkas Ryszardas Terleckis neatsiprašė Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos.

Per savo vizitą Varšuvoje S.Cichanouskaja supykdė Lenkijos valdančiuosius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per savo vizitą Varšuvoje S.Cichanouskaja supykdė Lenkijos valdančiuosius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per savo vizitą Varšuvoje S.Cichanouskaja supykdė Lenkijos valdančiuosius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per savo vizitą Varšuvoje S.Cichanouskaja supykdė Lenkijos valdančiuosius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Jul 1, 2021, 10:27 PM, atnaujinta Jul 2, 2021, 10:30 AM

R.Terleckis daugelį šokiravo pareiškęs: „Tegul S.Cichanouskaja pradeda pagalbos ieškoti Maskvoje, o mes remsime tokią Baltarusijos opoziciją, kuri neina išvien su mūsų priešais.“

Lenkija drauge su Lietuva yra aktyviausios Baltarusijos opozicijos rėmėjos, todėl tokie įtakingo Varšuvos politiko žodžiai nuskambėjo plačiai.

R.Terleckis ant S.Cichanouskajos supyko dėl to, jog lankydamasi Varšuvoje ji ne tik susitiko su Lenkijos opozicijos lyderiais, bet ir pažadėjo pasakyti kalbą opozicijos renginyje.

S.Cichanouskaja rugpjūtį dalyvaus valdantiesiems nuolat oponuojančio Varšuvos mero Rafalo Trzaskowskio rengiamame Lenkijos opozicinio jaunimo sąskrydyje „Ateities Lenkijos stovykla“. Į jį kaip svečiai bus kviečiamas ir opozicinis Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Moldovos jaunimas.

Parašė atskirą laišką

R.Terleckis socialiniame tinkle „Twitter“ apkaltino, jog S.Cichanouskaja dalyvaus „verbuojant antivyriausybinius kadrus“.

Dauguma Lenkijos politikų bei žiniasklaidos pasmerkė tokius R.Terleckio žodžius kaip kenkiančius Baltarusijos opozicijai ir paragino nevelti S.Cichanouskajos į partines rietenas Lenkijoje.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda užtarė S.Cichanouskają, jis pareiškė: „Mūsų vidaus ginčai mažai ją domina, tokioje jos situacijoje tai turbūt buvo racionalus poelgis.“

Bet kitą dieną prezidento patarėjas Andrzejus Dera tėškė, jog opozicija panaudojo S.Cichanouskają savo tikslams.

Premjeras Mateuszas Morawieckis garantavo, jog Lenkija neišsižadės paramos Baltarusijai, bet išaukštino R.Terleckį primindamas jo opozicinę veiklą sovietmečiu.

Niekas iš valdančiosios TTP lyderių taip ir neatsiprašė S.Cichanouskajos.

R.Terleckis jai net nusiuntė keistą laišką, kuriame kritikavo Lenkijos opoziciją, gyrė TTP ir pareiškė, jog S.Cichanouskaja afišuodamasi su priešiškomis TTP partijomis „blogai pasitarnavo Baltarusijos reikalams“.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, tokiu laišku R.Terleckis antrą kartą įžeidė S.Cichanouskają.

„Rzeczpospolita“ R.Terleckio laišką pavadino valdančiųjų kompromitacija ir priminė, jog Baltarusijos opozicija laukia solidarumo ir paramos, o ne jos lyderių žeminimo. Priminta, jog opozicija Seime siūlo balsavimą dėl R.Terleckio atstatydinimo ir viliasi, kad pasipūtėlis politikas bus nušalintas.

Kritika – iš saviškių

Kitas garsus Baltarusijos opozicionierius Anatolijus Kotovas vis dėlto sukritikavo S.Cichanouskają. Jis priminė, jog Baltarusijos opozicija nėra vieninga, susitelkusi apie skirtingus lyderius.

Varšuvoje baltarusiai buriasi aplink buvusį šios šalies kultūros ministrą Pavelą Latušką.

Jo komandoje yra ir A.Kotovas, anksčiau buvęs diplomatas, ėjęs Baltarusijos olimpinio komiteto generalinio sekretoriaus pareigas, dirbęs Aliaksandro Lukašenkos administracijoje.

Prieš S.Cichanouskajos vizitą į Varšuvą iš Lenkijos Užsienio reikalų ministerijos esą buvo gautas tam tikras perspėjimas dėl viešnios darbotvarkės. A.Kotovas jį persiuntė S.Cichanouskajai, tačiau ši nepaklausė patarimo.

A.Kotovas teigia, jog R.Terleckio pareiškimas buvo per aštrus, tačiau kartu mano, kad S.Cichanouskaja privalėjo turėti galvoje komplikuotą Lenkijos vidaus kontekstą ir neignoruoti patarimų.

Minsko elgesio motyvai

„Rzeczpospolita“ paklausė Vokietijos vyriausybės patarėjo, Baltarusijos reikalų eksperto Kai Olafo Lango, kodėl A.Lukašenka labiau kritikuoja Lenkiją, nors Lietuva aktyviau kviečiasi Baltarusijos disidentus. K.O.Langas pareiškė, jog Varšuva Minskui yra svarbesnė dėl Baltarusijoje gyvenančios gausios tautinės lenkų mažumos.

Šį faktą galima lengvai panaudoti propagandiniams tikslams manipuliuojant istoriniais faktais ir gąsdinant, kad Lenkija pretenduoja į Baltarusijos žemes. Lenkijoje taip pat yra įsikūrę pagrindiniai opozicijos informacijos šaltiniai – kanalas „Nexta“ ir televizija „Belsat TV“.

Be to, į Lenkiją Minske yra žiūrima kaip į šalį, turinčią didesnį politinį svorį NATO, ES ir JAV bičiulę.

Kadangi Minskas grasina represijomis lenkų tautinei mažumai, Varšuva privalo veikti labiau apgalvotai nei Vilnius ar Ryga.

Vokietijos eksperto teigimu, ES neturi didelių galimybių paveikti Minsko politiką, nes šiam svarbiau užtildyti opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą nei Vakarų sankcijos.

Baltarusijos režimo ryžtas bet kokia kaina užgniaužti opoziciją esą yra naudingas Maskvai: remdamas Minską Kremlius ragina Vakarus suprasti, jog neleis jokių geopolitinių pokyčių regionuose, kuriuos priskiria prie esminių Rusijos saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.