ES įspėja Vengriją „ištaisyti padėtį“ dėl prieš LGBTQ nukreipto įstatymo

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį paragino Vengriją pakeisti kursą dėl prieštaringai vertinamo, ketvirtadienį įsigaliojančio įstatymo LGBTQ klausimu ir įspėjo, kad priešingu atveju šaliai grės teisinės pasekmės.

Kritikai sako, kad galutiniame įstatymo tekste yra pataisų, suplakančių pedofiliją su homoseksualumu. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kritikai sako, kad galutiniame įstatymo tekste yra pataisų, suplakančių pedofiliją su homoseksualumu. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2021, 12:56 PM, atnaujinta Jul 7, 2021, 1:56 PM

„Šis įstatymas – gėda... Tai nesiskaitymas su Europos Sąjungos vertybėmis“, – sakė U. von der Leyen per Europos Parlamento sesiją Strasbūre.

„Jei Vengrija neištaisys padėties, Komisija pasinaudos savo, kaip sutarčių sergėtojos, turimais įgaliojimais“, – pridūrė ji.

Minimu „Kovos su pedofilija įstatymu“ iš pradžių siekta sugriežtinti bausmes už vaikų išnaudojimą. Tačiau kritikai sako, kad galutiniame įstatymo tekste yra pataisų, suplakančių pedofiliją su homoseksualumu ir bendrai pasmerkiančių gėdai bet kokią paramą LGBTQ bendruomenei.

„Europa niekada neleis pasmerkti gėdai mūsų visuomenės dalių, ar tai būtų dėl to, ką jos myli, ar dėl amžiaus, etninės priklausomybės, dėl savo politinės nuomonės ar religinių įsitikinimų“, – sakė U. von der Leyen.

Bet kokius teisinius U. von der Leyen veiksmus tvirtai remia dauguma Bendrijos šalių narių. ES lyderiai, visų pirma Nyderlandų vadovas, per viršūnių susitikimą praėjusį mėnesį priekaištavo Vengrijos premjerui Viktorui Orbanui dėl jo plano.

Tam susitikimui pirmininkavęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis Europos Parlamente pripažino, kad tokia emocinga diskusija „nebuvo įprasta“ ES viršūnių susitikimams.

„Mūsų pokalbis buvo būtinas, sunkus, kartais – emocingas“, – sakė jis.

Ch. Michelio teigimu, tai įrodė, kad LGBTQ teisės „nėra nesvarbus klausimas“.

Manoma, kad EK planuoja pradėti Vengrijos atžvilgiu vadinamąją pažeidimo tyrimo procedūrą, galinčią paskatinti bloko aukščiausios instancijos teismą skirti Budapeštui baudų.

Dauguma Europos Parlamento narių iš esmės pritarė griežtiems U. von der Leyen žodžiams V. Orbano adresu ir grasinimams imtis teisinių veiksmų, bet kraštutinių dešiniųjų europarlamentarai sakė remiantys Vengrijos įstatymus.

Prancūzų europarlamentaras Nicolas Bay nusitaikymą į Vengriją pavadino skandalu.

„Vengrija nori apsaugoti savo vaikus nuo genderizmo iliuzijos. Budapeštas teisus“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.