B. Johnsonas: dauguma britų karių jau išvesti iš Afganistano

Dauguma Jungtinės Karalystės karių, dalyvavusių NATO misijoje Afganistane, jau išvyko iš šios šalies, ketvirtadienį pranešė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

 Dauguma Jungtinės Karalystės karių, dalyvavusių NATO misijoje Afganistane, jau išvyko iš šios šalies, ketvirtadienį pranešė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dauguma Jungtinės Karalystės karių, dalyvavusių NATO misijoje Afganistane, jau išvyko iš šios šalies, ketvirtadienį pranešė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 4:14 PM

„Visi britų kariai, priskirti prie NATO misijos Afganistane, dabar grįžta namo... Neatskleisime mūsų išvykimo kalendoriaus, bet galiu pasakyti [Bendruomenių] Rūmams, kad dauguma mūsų karių jau išvyko“, – savo pranešime įstatymų leidėjams nurodė premjeras.

B. Johnsonas trečiadienį sakė „būgštaujantis“ dėl Afganistano ateities, Jungtinėms Valstijoms paskelbus, kad amerikiečių kontingento išvedimas baigtas daugiau kaip 90 procentų.

Kalbėdamas įstatymų leidėjams premjeras pabrėžė, kad reikėtų „daugelio valstybių, įskaitant Afganistano kaimynes, apjungtų pastangų, kad būtų galima Afganistanui padėti kurti savo ateitį“.

„Tačiau grėsmė, pirmiausiai atvedusi mus į Afganistaną, buvo smarkiai sumažinta Britanijos ir daugelio kitų šalių narsa ir pasiaukojimu, – pabrėžė B. Johnsonas. – Esame saugesni dėl visko, ką jie nuveikė.“

Jungtinė Karalystė prisidėjo prie JAV vadovaujamo koalicijos įsiveržimo į Afganistaną, surengto reaguojant į 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas Niujorke ir Vašingtone. Per šią misiją Afganistane žuvo iš viso 457 britų kariai.

Šiam konfliktui Britanija išleido iš viso apie 40 mlrd. svarų (46,7 mlrd. eurų).

2014 metais britų misija Afganistane, kurios pagrindinis veiklos baras buvo nerami pietinė Helmando provincija, nuo kovinių operacijų perėjo prie uždavinių, labiau sutelktų į paramą afganistaniečių nacionalinėms pajėgoms. Šiuos uždavinius vykdė apie 750 karių.

Ketvirtadienį sostinėje Kabule vyko susirėmimai tarp Talibano ir vyriausybės pajėgų.

Kabulo vyriausybė pasiuntė šimtus specialiųjų pajėgų karių į Kalaji No miestą, Badgiso provincijos administracinį centrą. Šis miestas tapo pirmąja Afganistano provincijos sostine, patyrusia didelio masto Talibano puolimą, kai JAV paspartino savo pajėgų išvedimą.

B. Johnsonas reikalavo, kad Talibanas laikytųsi įsipareigojimų pagal pernai pasirašytą taikos susitarimą.

„Esu tikras, jie žinos, kad jokio karinio Talibano kelio į pergalę nėra, – perspėjo Britanijos lyderis. – Turi būti taikus ir derybomis pasiektas politinės krizės sprendinys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.