EK vadovė: ES „niekada nepriims“ dviejų valstybių sprendinio Kiprui

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ketvirtadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga niekad „nepriims“ dviejų valstybių sprendinio Kiprui, kurį Turkija laiko sąlyga atnaujinti Jungtinių Tautų remiamas taikos derybas.

EK vadovė Ursula von der Leyen atvyko į Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
EK vadovė Ursula von der Leyen atvyko į Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 7:15 PM

„Noriu pakartoti, kad niekada, niekada nepriimsime dviejų valstybių sprendinio – dėl esame nusistatę tvirtai ir labai vieningi, ir būtent šito Kipras gali tikėtis“, – viešėdama šioje Viduržemio jūros saloje žurnalistams sakė U. von der Leyen.

„Labiausiai branginamas dalykas yra ES vienybė ir žinojimas, kad visos 26 šalys narės Europos lygiu jus palaiko“, – pridūrė EK vadovė, per spaudos konferenciją stovėdama šalia Kipro prezidento Niko Anastasiadžio.

Kipras tebėra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkija okupavo salos šiaurinį trečdalį, reaguodama į perversmą, organizuotą Atėnų remtos chuntos, siekusios salos prijungimo prie Graikijos.

Turkijos kontroliuojama šiaurinė Kipro dalis 1983 metais paskelbė nepriklausomybę, bet ją pripažįsta tik Ankara. Tuo metu pietinėje salos dalyje esanti Kipro Respublika 2004 metais įstojo į Europos Sąjungą.

Balandį per vieną JT aukšto lygio susitikimą Ženevoje nepavyko užtikrinti susitarimo, kad Kipro lyderiai atnaujintų nuo 2017 metų įstrigusias derybas.

Kipras tebėra vienas pagrindinių nesutarimų tarp ES ir Ankaros šaltinių. Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano remiami Kipro turkų lyderiai stengėsi prastumti dviejų valstybių sprendinį, ir tai buvo viena iš priežasčių, nulėmusių balandį organizuoto susitikimo nesėkmę.

Jungtinės Tautos stengiasi tarpininkauti siekiant taikos susitarimo ir jau beveik šešis dešimtmečius laiko Kipre savo taikdarius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.